Srijeda, 1 Oktobra, 2025

Starinski recept koji miriše na djetinjstvo: Pita od jabuka koja se topi u ustima

Pita od jabuka je jedna od najomiljenijih poslastica za sve generacije, a mi vam donosimo recept po kojem ćete je pripremiti na najbrži način

Vrijeme pripreme je oko 15 minuta, a peče se 45 minuta. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan za 10 porcija.

Sastojci

Za tijesto:

jaja
Čvrsti jogurt
Šećer
Glatko brašno
Ulje
Prašak za pecivo
Vanilin šećer
Naribana korica limuna

Za nadjev:

Jabuke
Šećer
Vanilin šećer
Rum
Griz
Cimet
Naribana korica limuna

Priprema

U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke za tijesto i prosijte ih. U drugoj posudi mikserom sjedinite mokre sastojke. Na kraju, suhe sastojke dodajte mokrima i kratko sve zajedno izmješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Polovicu smjese izlijte u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje dimenzija otprilike 30 x 40 cm. Pecite 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.

Dok se prvi sloj peče, pripremite nadjev. Jabuke ogulite, naribajte pa dobro iscijedite višak soka. U posudu stavite naribane jabuke, obje vrste šećera, rum, griz, cimet i naribanu koricu limuna. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.

Po polupečenom tijestu ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev od jabuka. Poravnajte ga pa prelijte ostatkom smjese za tijesto.

Vratite kolač u pećnicu i pecite još 35 minuta na 180 stepeni. Kad se malo ohladi, posipajte ga šećerom u prahu i poslužite.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE