Srijeda, 9 Jula, 2025

Starinski bosanski recept da prste poližeš: Da li ste isprobali tirit pitu?

Nedjelja je idealno vrijeme za ručak sa porodicom, a za što brži i ukusnije jelo, donosimo vam recept za tirit - pitu, odnosno pileći burek.

Sastojci:

1 pile
2-3 krompira
sol
biber
ulje
celer/peršun
jufke

Priprema:
1. Pile se skuha u malo nezačinjene vode i kada se skuha onda se vadi van tečnosti i pusti da se ohladi da se može svo meso skinuti i iskidati na manje komade.

2. Ohlađeno i iskidano meso se miješa sa sitno nasjeckanim krompirom, dodaje se sol, biber, malo ulja, malo celera i peršina.

3. Dobro se izmijesi i zavija u jufke, kao i svaka druga pita.

4. Tepsija treba biti dobro masna, a rerna dobro ugrijana: pecite od 50 do 60 minuta.

5. Prije nego pitu izvadite iz rerne, zalijte je s nekoliko kašika one supe u kojoj se skuhalo pile i zapecite tako još nekoliko minuta.

Prema želji možete prepržiti malo maslaca s češnjakom kojeg ste zgnječili u sol, te pomiješajte to s kiselim mlijekom i poslužite s pitom!

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE