Stari grad Ključ: Tvrđava u kojoj se predao posljednji bosanski kralj (VIDEO)

Sa svojim kulama i ostacima kamenih zidina, izgrađenih na oštrim i strmim liticama, odakle se pruža veličanstven pogled na rijeku Sanu, smjestio se Stari grad Ključ.

Ova srednjovjekovna utvrda svjedok je brojnih historijskih događaja, te predstavlja neprocjenjivo kulturno bogatstvo velike vrijednosti.

U historijskim dokumentima prvi put se spominje 1322. godine u povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Međutim, grad Ključ je mnogo stariji, a dokaz tome su rimski objekti koji se nalaze u kompleksu Starog grada.

Međutim, ono po čemu je Ključ posebno upamćen, jeste činjenica da je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, bježeći iz Bobovca i Jajca, utočište potražio upravo iza zidina Starog grada u Ključu.

Sultan Mehmed el-Fatih, koji je predvodio pohod na Bosnu, u potjeru za kraljem poslao je snažne snage na čelu s Mahmut-pašom. Suočen s neminovnim krajem, 25. maja 1463. godine, kralj se predao veziru Mahmut-paši, koji mu je obećao život.

Legenda kaže kako se kralj sa svojom svitom spustio niz strme padine Lubice, a na jednom mjestu uočljiv je kamen u obliku stopala, navodno kraljevog.

Na obali Sane janjičari su dočekali bosanskog vladara te ga proveli do Mahmut-paše, a mjesto gdje se to dogodilo i danas se zove Kraljevac.

Tako je okončana samostalnost srednjovjekovne bosanske države, a Bosna je nešto kasnije ušla u sastav Osmanskog carstva.

Cijeli ovaj lokalitet okružen je gustim borovim šumama, tako da je ovo mjesto idealno za odmor i razgledanje.

Projekat “Neispričane priče” sufinansiran od strane Vlade Federacije BiH

VIDEO PRILOG

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe