Stara džamija Gnjilavac, nekada najljepša u kraju, danas posebna po unutrašnjosti

S generacije na generaciju džemata Gnjilavac, grad Cazin, prenosi se da je otvor gnjilavačke džamije bio 1939. godine, tačno na dan kada je Njemačka napala Poljsku.

Nekada najljepša džamija u kraju i danas je posebna po svojoj unutrašnjosti, a namazi se već dugi niz godina u ovom džematu obavljaju u drugoj, novoj i znatno većoj džamiji. Ipak, ova stara, otvorena te davne 1939-te, nije prepuštena zubu vremena. Prije nekoliko godina izvršena je njena restauracija.

Okružena je mezarjem, a nekada je imala drvenu munaru koja je kasnije zamijenjena betonskom.

Na ulazu će vas dočekati značajan podatak – da je na ovom mjestu bila drvena džamija i da je vakuf Ajke Karajković.

Visoki, lijepi mihrab je iduće što će privući vaš pogled prilikom ulaska u džamiju koja godinama mami uzdahe svojom jedinstvenom unutrašnjosti. Šarena prozorska stakla su baš kao nekada jer su i prilikom rekonstrukcije zadržali materijal i oblik originalnih prozora.

Stepenice mimbera izrađene su od punog drveta i ukrašene drvorezom. Na jednom dijelu piše hadis Muhameda a.s. o tome kako su najbolji ljudi koji koriste svijetu, a najgori oni koji mu štete.

U centralnom dijelu džamije smješten je balkon izrezbarene ograde, sa plavičastim cvjetićima, crvenom, žutom i zelenom bojom.

Strop je kupolast, također od drveta. U sredini tako izrađenog stropa centralno mjesto zauzima zvijezda na plavoj podlozi, a uokolo se nalaze natpisi na arapskom jeziku, kao i šareni drvorezi i rezbarija.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe