14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Stanje u Ukrajini: Rusi vrbuju zatvorenike, Zelenski i Kličko se posvađali nakon napada na Kijev

IZVORklix.ba

Tokom jučerašnjeg dana je u brojnim dijelovima Ukrajine bio upaljen alarm za opasnost od zračnog napada. Rusija je nastavila sa napadima na ciljeve u Ukrajini, a s obzirom na to da u velikoj mjeri gube ljude, ulažu konstantne napore da obnove vojsku.

Njihove metode regrutovanja su već poznate svijetu, od prisilnih poziva u rat ruskih mladića do regrutovanja kriminalaca iz grupe Wagner. Međutim, Ukrajinci bilježe još jedan, posljednji slučaj regrutacije.
Rusi u gradu Zorinsk, na teritoriji Altaja, “vrbuju” zatvorenike koji su na uslovnoj slobodi, a navodni im nude potpisivanje ugovora na tri do pet mjeseci služenja vojnog roka. Zauzvrat mogu očekivati da dobiju novčanu nagradu ili pomilovanje.

Napadi tokom prethodnog dana

Međutim, regrutovanje zatvorenika je nešto što Rusi rade najmanje od prošlog ljeta stoga oni nastavljaju svoje redovne aktivnosti. Jučer su također izveli i 67 zračnih i 17 raketnih udara.

Iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine poručuju da okupatori nastavljaju svoje glavne napore usmjeravati na pokušaje potpune okupacije oblasti Luganska i Donjecka.

“Tokom proteklog dana, 2. juna, došlo je do 29 borbenih okršaja. Prošlog dana okupatori su izveli 67 zračnih i 17 raketnih udara, te ispalili 91 metak iz višecevnih raketnih bacača. Vjerovatnoća izvođenja raketnih i zračnih udara na cijelu teritoriju Ukrajine ostaje velika”, naveli su iz Generalštaba.

Ratno vazduhoplovstvo Odbrambenih snaga Ukrajine je s druge strane izvelo tokom proteklog dana 15 udara na područja koncentracije ljudstva, kao i dva udara na protivvazdušne raketne sisteme neprijatelja.

Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana uništile 15 krstarećih projektila i 17 neprijateljskih jurišnih dronova tipa Shahed-136.

Jedinice raketnih snaga i artiljerije pogodile su kontrolni punkt, dva skladišta municije, dvije stanice za radio-elektronsko ratovanje, radarsku stanicu i neprijateljski raketni sistem salva.

U Kijevu su Rusi prekjučer ubili najmanje troje ljudi, među kojima jedno dijete nakon što su usljed raketnog napada ostali zaglavljeni ispred zaključanog skloništa.

Ovaj slučaj je posvađao gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji ga je optužio za nemar.

I jedan i drugi su naredili operativnost skloništa 24 sata, a Zelenski je zatražio reviziju svih zaštitnih struktura.

Ukrajinski podaci o gubicima u ratu

Prema njihovim podacima Rusija je izgubila ukupno 209.470 vojnika, a samo tokom jučerašnjeg dana su ubili 560 Rusa.

Podatke o ukrajinskim gubicima ne objavljuju, osim što je ranije poručeno da je Ukrajina izgubila manje ljudi nego Turska u zemljotresu, a što je manje od 50.000 ljudi.

Ruske trupe u ratu također gube i opremu pa su do sada izgubili 7.502 oklopna vozila (12 jučer), 582 raketna sistema, 342 sredstva protivvazdušne odbrane, 313 aviona, 298 helikoptera, 3.165 različitih dronova, 1.132 krstareće rakete, 18 brodova.

U prethodnim danima je govoreno i o novim pregovorima o prekidu rata, a osim toga Ukrajinci već dugo spremaju kontraofanzivu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe