19.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022

Šta znamo o najstrašnijem Putinovom oružju? Riječ je o dronu za kojeg Rusi tvrde da će uništiti sve njihove neprijatelje

Popularni ruski državni TV voditelj upozorio je da bi Moskva mogla izbrisati Britaniju s mape nuklearnim cunamijem u znak odmazde za podršku Ukrajini.

U svojoj nedjeljnoj večernjoj emisiji u udarnom terminu na Channel One, jednom od najgledanijih u Rusiji, Dmitrij Kiseljov je 1. maja ustvrdio da bi udar nuklearnog podvodnog drona Posejdon mogao potopiti Ujedinjeno Kraljevstvo pod 500-metarskim plimnim valom radioaktivne morske vode.

Euronews Next provjerio je njegove tvrdnje s trojicom stručnjaka za nuklearno oružje, podmornice i dronove. Evo šta znamo – a ne znamo – o novom ruskom nuklearnom torpedu i šteti koju bi mogao nanijeti.

Šta je ruski nuklearni dron Posejdon?
Podvodni dron Posejdon – također poznat kao Status-6 i u Sjedinjenim Državama kao “Kanyon” – u osnovi je vrlo veliko autonomno torpedo na nuklearni pogon naoružano nuklearnom bojnom glavom.

Ono što znamo o tome uglavnom proizlazi iz “curenja” 2015. na ruskoj televiziji o vladinom projektu za podvodni nuklearni dron.

Prema izjavama o misiji, projekt je bio usmjeren na “oštećivanje važnih komponenti ekonomija protivnika u obalnom području i nanošenje neprihvatljive štete teritoriju zemlje stvaranjem područja široke radioaktivne kontaminacije koja bi bila neprikladna za vojnu, ekonomsku ili drugu aktivnost kroz duže vremensko razdoblje”.

Godine 2018. u nacrtu Pentagonovog Nuclear Posture Reviewa koji je procurio u javnost je potvrđeno da Rusija razvija “novo interkontinentalno, nuklearno naoružano, podmorsko autonomno torpedo na nuklearni pogon”.

Torpedo, koje je Rusija nazvala Posejdon, dugačko je oko 20 m, može ići do 1000 m duboko i ima domet od najmanje 10 000 km, Sidharth Kaushal, naučni saradnik za odbranu mora i raketa u britanskom odbrambenom i sigurnosnom think tanku RUSI, rekao je za Euronews Next.

Velik dio njegovih stvarnih sposobnosti i dalje je obavijen velom misterije, ali se smatra da je njegova ključna snaga sposobnost da djeluje vrlo duboko i vrlo brzo pod vodom, što ga čini teškim za presretanje.

“To je torpedo koji ima izuzetno dug domet, može putovati velikom brzinom i onda zabija taj nuklearni udar”, rekao je David Hambling, tehnološki novinar specijaliziran za odbranu koji je napisao knjigu o dronovima.

Ono što je motiviralo njegov razvoj bila je ambicija Rusije da pokaže niz oružja koja mogu izbjeći američki proturaketni odbrambeni sistem, rekao je Pavel Podvig, stručnjak za ruske nuklearne snage i viši istraživač na Institutu Ujedinjenih naroda za istraživanje razoružanja (UNIDIR).

Posejdon: ‘nezaustavljivi’ podvodni dron?
Posejdon se naziva dronom jer se može kretati autonomno, a može čak imati i mogućnost daljinskog preusmjeravanja, a njegova misija može biti prekinuta nakon lansiranja.

Vjeruje se da ima trup od titana, koji mu omogućuje da izdrži pritisak na ekstremnim dubinama, te bi se potencijalno mogao koristiti kao oružje na morskom dnu, što znači “ne morate riskirati prilično veliku, vrlo skupu i vjerovatno prilično bučnu podmornicu kako biste ga lansirali”, rekao je Kaushal.

Drugim riječima, ideja bi bila unaprijed postaviti torpedo na morsko dno i aktivirati ga odatle, a ne lansirati ga s podmornica, što bi ih učinilo očitom metom za preventivne udare.

Procjenjuje se da Posejdon ima najveću brzinu od preko 50 nautičkih milja na sat, odnosno preko 90 km/h – što bi ga učinilo dvostruko bržim od konvencionalne podmornice, a toliko teže za otkrivanje.

“Teže je presresti jer, znate, dok postoji proturaketna odbrana, vrlo je malo zemalja spremno braniti se od nuklearnog torpeda, posebno onog koji se kreće vrlo brzo”, rekao je Kaushal.

Ali u velikoj shemi stvari, rekao je, ne razlikuje se toliko od bilo kojeg drugog nuklearnog oružja.

“Uistinu, presretanje nuklearnog udara, bilo da se radi o torpedu na moru ili ICBM-u (interkontinentalnoj balističkoj raketi), inherentno je težak zadatak protiv bilo kojeg sofisticiranog napadačkog tijela. Ne znam mijenja li se ova sposobnost puno u tom pogledu”, rekao je on.

Koliko je moćan Posejdon?
Stručnjaci za odbranu kažu da bi, na temelju onoga što je poznato o oružju i njegovim dimenzijama, učinak Posejdonove nuklearne bojeve glave mogao biti čak 2 megatone – brojka koju je posljednjih godina više puta navodila ruska novinska agencija TASS.

To je ogromno – više od 100 puta veća snaga od one koju je imala bomba iz Hirošime, koja je bila oko 15 kilotona, i više od 10 puta veća od najnovije verzije nuklearne bombe B61 koju su razvile SAD.

“Atomska torpeda postoje odavno, sigurno od 1950-ih. A vaš normalni torpedo je promjera oko pola metra i težak nekoliko tona”, rekao je Hambling.

“Ova stvar je promjera najmanje 1,5 m i teška desetke tona, tako da nosi vrlo veliku bojevu glavu.”

Međutim, trojica stručnjaka s kojima je Euronews Next razgovarao doveli su u ozbiljnu sumnju tvrdnju ruskog TV voditelja Kiseljova da Posejdonova bojeva glava ima kapacitet od 100 megatona.

Hambling je tu tvrdnju nazvao “jednostavno suludom – to bi bila najveća bojeva glava ikad raspoređena”.

“Mislim, s trenutnim ruskim režimom, ko zna? Moguće je da bi mogli imati hrabrosti izgraditi tako nešto, ali to je svakako groteskno divovsko”, rekao je.

Može li Posejdon doista izazvati radioaktivni cunami?
“Eksplozija ovog torpeda u blizini britanske obale prouzročit će divovski val cunamija visine do 500 metara”, upozorio je Kiselyov u svojoj emisiji od 1. maja.

Dodao je da bi “val nosio i ekstremne doze radijacije i nakon prolaska preko Velike Britanije ostavio radioaktivnu pustinju, dugo vremena nesposobnu ni za što”.

Kiseljovljevi komentari bili su ilustrirani animacijom divovskog torpeda, ogromnog prijetećeg vala i brisanja UK i Irske s karte.

Stručnjaci s kojima je Euronews Next razgovarao rekli su da prijetnja ni na koji način nije realna.

“Znamo to iz dosta posla koji je u ludim danima Hladnog rata učinjen opet u vezi s tim i stvaranjem cunamija nuklearnim oružjem”, rekao je Hambling.

“Pokazalo se da vam je za to potrebna ogromna količina energije – čak i više nego što možete izvući iz nuklearne eksplozije”, objasnio je, napominjući da su potresi bili puno bolji u izazivanju cunamija.

“Ako se premjesti u luku i detonira vrlo blizu obale, sigurno bi mogao uništiti grad. Ali vjerojatno ne bi oštetio mnogo više od toga, a sigurno ne bi napravio toliko štete kao veliki nuklearni zračni udar, “ dodao je Hambling.

Kaushal je rekao da bi napad Posejdona “sigurno mogao učiniti obalni grad nenaseljenim” ili uništiti “dobar dio borbene grupe nosača na moru”.

“To bi moglo izbrisati obalni grad, ali ne i Ujedinjeno Kraljevstvo u cjelini”, rekao je, dodajući da bi suočavanje s poplavama uzrokovanim radioaktivnom vodom bilo izazov.

Takav bi udar bacio veliki radioaktivni oblak na more “koji bi prouzročio devastaciju u priličnom području”, rekao je Hambling, napominjući da će vjerovatno biti pogođene i Francuska, Belgija, Nizozemska i skandinavske zemlje.

Kao i sa svim nuklearnim oružjem, upravo je opasnost od atomskih padavina ono što se računa i služi kao odvraćanje na globalnoj pozornici, rekao je Podvig.

“To je samo možda drugačija razina ludila” na ljestvici nuklearnih prijetnji, rekao je, dodajući da je Posejdon “političko oružje, na mnogo načina: mislim, gotovo je napravljen za ovakvu TV emisiju”.

Je li nuklearni dron Posejdon spreman za korištenje?
“Navodno je bilo testova – ali koliko su ti testovi bili uspješni, kakav je tačno status ovog programa u ovom trenutku? Iskreno, još ne znamo”, rekao je Podvig.

“Čvrsto vjerujem da još nigdje nije spreman za raspoređivanje”, dodao je.

Kaushal je rekao da je Poseidon vjerovatno spreman, ali njegov sistem isporuke možda nije.

“Podmornica specijalne namjene Belgorod, iako je prošla morska ispitivanja 2021., još uvijek nije operativna, prema našim saznanjima”, rekao je Kaushal, napominjući da je podmornica morala biti produžena kako bi služila svojoj namjeni kao matični brod za divovski torpedo.

HI Sutton, stručnjak za podmorničku tehnologiju koji vodi blog Covert Shores, na sličan je način razotkrio nekoliko tvrdnji iznesenih na ruskom Channel One, uključujući veličinu Posejdonove bojeve glave i plimni val koji bi mogao uzrokovati.

Na Twitteru je također objavio satelitske snimke na kojima se vidi podmornica Belgorod u suhom doku.

Pa zašto Rusija sada maše ovom prijetnjom?
Rusija je prilično glasno govorila o svojim nuklearnim sposobnostima otkako je započela invaziju na Ukrajinu, upozoravajući Zapad da ima pravo upotrijebiti nuklearno oružje za suprotstavljanje “egzistencijalnoj prijetnji”.

“Uništenje konvencionalnih sposobnosti u prvim mjesecima ove kampanje znači da je rusko konvencionalno sredstvo odvraćanja sada mnogo manje prijeteće nego što je možda bilo 24. februara za mnoge zemlje”, rekao je Kaushal.

Širenje nuklearnog arsenala način je za Moskvu da obeshrabri bilo kakvu moguću izravnu intervenciju NATO-a u sukobu, dodao je.

Dakle, je li ovo još više negodovanja?
“Kada pogledate Ukrajinu, vidimo realnost ruskih vojnih sposobnosti u usporedbi s njihovim hvalisanjem i njihovim ambicijama”, rekao je Hambling.

“I sigurno su njihove sposobnosti daleko ispod njihovih aspiracija u smislu vojne tehnologije. Tako da može biti i da je Posejdon stvarno malo previše ambiciozan da bi se pretvorio u stvarnost.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se