Šta uraditi kada se probudite tokom noći

IZVORavaz.ba

Ponekad se probudite po noći, bez nekog posebnog razloga, i nikako ne možete opet da zaspate? Stručnjaci kažu da, koliko god bilo sati, ostanete budni. Objasnili su detaljno zašto je puno gore siliti samog sebe da ponovno utonete u san, nego ustati, čak i ako je 3 ili 4 sata ujutru. Ovakva situacija posebno se događa ljudima koji su pod stresom – razmišljaju o nedovršenom poslu, odgovornostima, problemima.

Ako se budite i razmišljate o svim stvarima koje niste toga dana obavili, to je znak koji signalizira da ste otišli u krevet s puno neprerađenih informacija. Boravak u krevetu, zatvaranje očiju i opsjednutost pitanjem zašto ne možete da spavaei neće utišati te misli. Umjesto toga, um treba odvratiti.

Sve je bolja opcija od one da forsirate sami sebe na spavanje. Postanete nervozni i samo se još više razbudite. Umjesto toga, upalite lagano svjetlo, čitajte knjigu ili gledajte neki opuštajući sadržaj na televiziji.

Bilo koja aktivnost koja ne podiže stres i adrenalin, dobro će vam doći. Jedina stvar koju ne biste trebali da radite je da kuckate po mobilnom telefonu.

Ova tvrdnja ne znači da treba potpuno da odustanete od sna u takvim noćima, ali bi trebalo da ustanete i napravite nešto što će vas umiriti, opustiti i na kraju vam pomoći da zaspite.Također, možete napraviti kupku s uljem lavande, slušati neku nježnu, umirujuću muziku, isprobati vježbe disanja…

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe