18.1 C
Bihać
Nedjelja, 2 Oktobra, 2022

Šta treba da se nađe u kućnoj apoteci dok traje koronavirus

Svi se ovih dana pitamo šta nam stvarno treba od lijekova i suplemenata dok traje pandemija novog koronavirusa. Kako treba da izgleda vaša kućna apoteka, otkriva Tatjana Šipetić, farmaceut i predsjednica Farmaceutske komore Srbije.

Svi imamo tu malu kutiju sa lijekovima i volimo da sami sebi budemo doktori, ali bez savjeta stručnjaka to može da bude veoma pogrešno. Samo farmaceuti i ljekari mogu procjeniti da li je samomedikacija opravdana, ukažu vam na posljedice nepravilnog i samoinicijativnog uzimanja lijekova i pruže odgovarajuću pomoć i podršku pri donošenju odluka o vašem zdravlju. Stoga bi moja preporuka, kao farmaceuta, bila da vaša kućna apoteka obavezno sadrži nekoliko važnih elemenata – kaže Šipetić.

Toplomjer

Na prvom mjestu je toplomjer. Danas u apotekama možete naći digitalni i termometre sa galijumom, dok je promet termometara sa živom zabranjen i ne treba ih kupovati iz bezbjedonosnih razloga. Za slučaj da slomite termometar sa galijumom, sadržaj lako možete pokupiti krpom i odložiti kao bilo koji drugi otpad. Digitalni termometri imaju zvučne signale koji označavaju kraj mjerenja i to je obično jedna do dvije minute. Ako koristite termometar sa galijumom prije upotrebe ga protresite nekoliko puta kako bi nivo galijuma pao ispod prve kalibrisane vrijednosti, a samo mjerenje treba da traje oko pet minuta.

Lijek za snižavanje temperature

Sastavni dio vaše apoteke treba da bude i antipiretik – lijek za snižavanje temperature. O izboru odgovarajućeg antipiretika možete se posavjetovati sa vašim farmaceutom, a lijek treba uzeti ukoliko je temperatura značajno povišena (viša od 38,5 stepeni). Mora se imati u vidu da, ako temperatura traje duže od dva, tri dana, liječenje ne treba nastavljati bez savjeta ljekara.

Biljni preparati za suh i produktivan kašalj

Kako je suhi kašalj čest pratilac virusnih infekcija, bilo bi dobro da se u vašoj kućnoj apoteci nađe i neki proizvod na biljnoj bazi koji će vam olakšati ovaj simptom. Suhi kašalj treba liječiti ukoliko ometa vaše svakodnevne aktivnosti i narušava san. Produktivni kašalj ne treba zaustavljati, već treba koristiti preparate koji će olakšati izbacivanje sekreta iz disajnih puteva.

Na prvom mjestu je toplomjer - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Na prvom mjestu je toplomjer FOTO: ILUSTRACIJA

Preparati za jačanje imuniteta

Postoji veliki broj preparata za jačanje imuniteta, ali šta je ono što zaista može da pomogne? Bakar, selen, cink, vitamin C kao i vitamin D doprinose normalnoj funkciji imunog sistema. Naravno, tu su i beta 1,3/1,6 glukani za koje je klinički dokazano da pomažu jačanju našeg imunološkog sistema. Oni djeluju na urođeni imunitet aktiviranjem ključnih imunoloških ćelija, prije svega neutrofila, koji onda lako neutraliziraju patogene koji napadaju naše tijelo. 

Med i propolis

Ne treba zaboraviti ni dobri stari med koji predstavlja prirodno bogatstvo hranjivih materija koje su od značaja za ljudski organizam. Djeluje kao prirodni antibiotik i antioksidans. Propolis bi, također, mogao biti dio vaše apoteke, jer ispoljava niz različitih djelovanja od kojih su za nas najvažnija antivirusno i imunostimulatorno djelovanje.

Uzimajte redovnu terapija

Pored svega gore navedenog, pacijenti koji koriste hroničnu terapiju moraju da vode računa da redovno i pravilno uzimaju propisane lijekove i da iste obezbjede u dogovoru sa svojim izabranim ljekarom

Najvažnija je prevencija

Sada, kada smo spakovali vašu apoteku, ne zaboravite još jednu važnu stvar. Higijena ruku je ključna za sprečavanje širenja virusa, pa nikada ne smijemo zaboraviti ovu jednostavnu, a izuzetno značajnu mjeru prevencije. Ako želite da se zaštitite od zaraze novim koronavirusom, treba da redovno održavate osnovnu respiratornu i higijenu ruku, da pravilno čuvate i pripremate hranu i izbjegavate bliski kontakt, gdje god je to moguće, a naročito sa svima koji pokazuju simptome respiratornih bolesti poput kašlja i kijanja.

Sredstva za dezinfekciju ruku treba nositi sa sobom - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Sredstva za dezinfekciju ruku treba nositi sa sobom FOTO: ILUSTRACIJA

Sredstva za dezinfekciju ruku, koja su danas posebno aktuelna, treba nositi sa sobom, ali ova sredstva nisu zamjena za pranje ruku sapunom i toplom vodom. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da sredstva za dezinfekciju sadrže 80 posto etanola ili 75 posto izopropil alkohola.

Još ne postoji poseban lijek za koronavirus

Do danas ne postoji niti se preporučuje poseban lijek za prevenciju ili liječenje koronavirusa. Osobe zaražene virusom dobijaju odgovarajuću njegu za ublažavanje i liječenje simptoma, ili adekvatnu terapiju ukoliko se radi o hospitaliziranom pacijentu. Specifični lijekovi su u fazi ispitivanja i bit će testirani kroz klinička ispitivanja. Svjetska zdravstvena organizacije je objavila da pomaže u istraživanju i razvoju ovih lijekova sa nizom drugih partnera.

Antibiotici ne liječe koronavirus

U ovoj situaciji veoma je važno da na pojavu prvih simptoma ne uzimate samoinicijativno lijekove, posebno ne antibiotike, jer su to lijekovi koji djeluju samo na bakterijske infekcije. S obzirom da se ovdje radi o virusu, antibiotici se ne smiju koristiti kao sredstvo za prevenciju

Budite uvijek na primjerenom odstojanju od drugih

Za kraj još jedna važna napomena – ne zaboravite da u apoteci, ali i na drugim mjestima, držite primjereno odstojanje od drugih pacijenata. Time štitite ne samo svoje, već i zdravlje i privatnost drugih.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se