Šta se treba promijeniti da bi FBiH dobila vakcine? Čerkez je dao odgovor

Istovremeno, u RS-u najavljuju da će već naredni mjesec dobiti prve doze ruske Sputnjik vakcine, dok Federacija nije dobila dozvolu direktne nabavke vakcine

Dok svakodnevno bilježimo broj zaraženih i umrlih od koronavirusa, naša zemlja još nije dobila vakcine. Čekamo na COVAX mehanizam i mehanizam Evropske unije, koji bi, prema posljednjih informacijama, prve vakcine trebali dostaviti do drugog kvartala ove godine.

Istovremeno, u RS-u najavljuju da će već naredni mjesec dobiti prve doze ruske Sputnjik vakcine, dok Federacija nije dobila dozvolu direktne nabavke vakcine.

“Federalno ministarstvo zdravstva se obraćalo Agenciji za javne nabavke, koja je na državnom nivou, i vrlo jasno smo dobili od njih odgovor da ne možemo obavljati direktne javne nabavke osim ako se radi o međudržavnim sporazumima. Dakle, u ovom trenutku Federacija BiH nema mehanizme nabavke direktne vakcina, a da bi se nešto promijenilo, moralo bi se promijeniti u zakonodavstvu kako bismo mogli pristupiti direktnim nabavkama”, objašnjava Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, javlja FTV.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe