17.8 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Šta je Sebija Izetbegović odgovorila ministru Mandiću: Otišli su anesteziolozi koji su pisali pismo

IZVORavaz.ba

Povodom informacije da je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) čak 13 anesteziologa dalo otkaz, jučer se oglasio se i federalni ministar zdravstva Vjeksolav Mandić.

Mandić je poručio da će zatražiti izvještaj o okolnostima zbog kojih je 13 anesteziologa napustilo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

– U skladu sa svojim nadležnostima tražit ću izvješće članova Upravnog vijeća u ime Vlade FBiH i direktorice KCUS-a te očitovanje vezano za novonastalu situaciju u vezi s anesteziolozima – izjavio je federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić.

No, jučer je stigao i odgovor Sebije Izetbegović Mandiću:

Faksimil odgovora Sebije Izetbegović

Poštovani ministre,

Istina je da su Kolege podnijele zahtjev za otkaz, mada mi se prije toga nisu obratili.

Obavještavam vas da KCUS ima 44 specijalista anesteziologije, kao i 14 specijalizanata, od kojih nekoliko uskoro polažu specijalistički ispit. KCUS može i dalje funkcionirati kako za Kanton Sarajevo, tako i za suosnivačke Kantone – navela je Izetbegović u pismu.

Ona je Mandiću obrazložila da se radi o ljekarima koji su pisali i “pismo” koje se objavilo u javnosti.

– Pismo je izazvalo veliku uznemirenost javnosti i počele su se javljati porodice pacijenata s prigovorima. Mi smo nakon toga pokrenuli Stručni nadzor nad njihovim radom. Od 17 anesteziologa koji su bili potpisnici “internog dokumenta”, a koji je objavljen u javnosti, četvero kolega je povuklo potpis, navodeći da su bili izmanipulirani. Napominjem da se meni kao generalnoj direktorici nikada nisu obratili. Također, nikada nisu prijavili niti jedan konkretan problem u radu, što su bili obvezni po zakonu i procedurama KCUS-a – navodi Sebija Izetbegović u pismu ministru Mandiću.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se