19.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022

Šta je potrebno Ukrajini? – Zelenskij: Ako nam se sutra ponudi članstvo u NATO-u, onda…

Ukrajina treba “ozbiljne igrače koji su spremni ići do kraja” kada je u pitanju garancija sigurnosti, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na državnoj televiziji.

Zelenskij je kazao da još uvijek nema “konkretnu listu zemalja koje su se spremne 100% zauzeti za Ukrajinu”.

Dodao je da Ukrajina trenutno pregovara o sigurnosnim jamstvima s više zemalja, uključujući Francusku, SAD, Njemačku, Tursku, Britaniju i Poljsku, piše CNN.

– Potrebni su nam ozbiljni igrači koji su spremni ići do kraja. Potrebna nam je skupina zemalja koja nam može unutar 24 sata isporučiti bilo kakvo oružje. Mora se raditi o državama koje imaju stvarni utjecaj na određivanje sankcija i koje su spremne na mobilizaciju čim nam zaprijeti Ruska Federacija – rekao je Zelenskij.

– Te bi se zemlje udružile. I u roku od 24 sata, dva ili tri dana, uvele bi sankcije, sve blokirale. Jednostavno bi blokirale Rusiju – dodao je.

Oko članstva u NATO-u Zelenskij je rekao da bi se Ukrajina pridružila tom vojnom savezu čak i ako je Rusiji nepridruživanje NATO-u uvjet na mirovnim pregovorima.

– Ako nam se sutra ponudi članstvo u NATO-u, a da pritom ne riskiramo živote građana, onda ćemo se pridružiti – rekao je.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se