Šta je artroza koljena i zašto se javlja

IZVORavaz.ba

Zglob koljena je složena struktura koja se sastoji od kostiju, ligamenata i hrskavice. Olakšava kretanje i omogućava hodanje, trčanje i skakanje. Dugotrajno trošenje zgloba dovodi do razvoja artroze koljena. Artroza koljena odnosi se na stanje u kojem postoji upala zbog artritisa i obično je praćen bolom i otokom.

Neupalno stanje
Degeneracija zgloba koljena, zbog ovog dugotrajnog trošenja, često se naziva gonartroza. Gonartroza koljena je neupalno stanje povezano sa starenjem populacije. U blažim slučajevima, pacijent doživljava epizodni bol nakon dugih perioda neaktivnosti, poput dugog dana na poslu.

Gonartroza je prilično česta kod starijih osoba, ali nije isključivo bolest starosti. U hroničnim slučajevima može se ugroziti čitav zglob koljena, a u najgorem scenariju zamjena koljena može postati potrebna. Osteoartritis koljena (medicinski poznat kao gonartroza) opisuje se kao oštećenje hrskavice unutar zgloba koljena. Šteta je nepovratna i može značajno ograničiti nečiju mobilnost.

Dr. Edin Buljugić, fizijatar

Na osnovu korijena bolesti postoje dvije različite vrste: primarni (interni) i sekundarni (eksterni). Primarna artroza koljena prilično je misteriozana. Pravi uzrok bolesti je nepoznat, međutim, naučnici sumnjaju da bi pokretači mogli biti već postojeći uvjeti i nasljedna nastrojenost. Također, sumnja se da su okidači odabir načina života, uključujući nedostatak vježbe i pretilost.

Faktori rizika
Sekundarnu artrozu koljena lakše je dijagnosticirati i ima jasno porijeklo. Faktori rizika za razvoj sekundarne gonarthroze uključuju sportske nezgode ili fizička trauma koljena, fizička aktivnost visokog intenziteta, koju doživljavaju radnici i keramičari, i dugi periodi neaktivnosti kao u dugim satima za radnim stolom.

Načini liječenja
Najbolji način liječenja uključuje upravljanje bolom kako bolest napreduje. Izbjegavanje stresnih aktivnosti, poput intenzivnog ručnog rada i hodanja po neravnom terenu, dokazano je učinkovita mjera koju pacijent može poduzeti u svom svakodnevnom životu. Zdrava prehrana i gubitak kilograma značajno pomažu u smanjenju opterećenja na koljenima. Regulirana fizioterapija pomaže ciljanom treningu mišića i dokazano je učinkovit put liječenja. Vježbe su najefikasnija opcija za suzbijanje bolesti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe