Šta donosi ponovno proglašenje epidemije u Federaciji BiH

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine dao je saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije. Pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u cijelom entitetu, potvrdio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba.

“Evidentno je da je došlo do popuštanja poštivanja mjera, koje su još uvijek na snazi, a koje, prije svega, podrazumijevaju nošenje maski u zatvorenom prostoru, redovno pranje ruku i održavanje socijalne distance”, istakao je Čerkez.

Bosna i Hercegovina već nekoliko dana bilježi porast broja zaraženih od novog korona virusa, nakon što su entitetske vlasti ukinule mjere koje su bile na snazi od polovine marta.

Bez zatvaranja kafića i uvođenja policijskog sata

Epidemiologinja Jasmina Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona rekla je Al Jazeeri da se zbog povećanog broja novooboljelih ponovo proglašava stanje epidemije u tom kantonu.

Ipak, to za sada ne bi trebalo značiti zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata.

Brkić-Džambić je rekla da će inspekcija pojačati kontrolu pridržavanja socijalne distance kao i korištena zaštitnih maski u zatvorenim objektima.

U cijeloj Bosni i Hercegovini od jutros su registrovana 42 nova slučaja zaraze korona virusom.

Čerkez je rekao da u Federaciji BiH na snazi ostaju mjere koje su bile i u proteklih 14 dana, nakon čega je pozvao na veću angažovanost inspekcije.

On je rekao da je situacija pod kontrolom, ali da se svi moraju uozbiljiti i poštovati osnovne mjere.

“Došlo je do popuštanja poštovanja mjera, a nije ih teško poštovati, to je nošenje maske, distanca, pranje ruku…”, kazao je Čerkez.

Važno je naglasiti ulogu poslodavaca i vlasnika objekata. Situacija je još uvijek pod kontrolom, međutim, evidentno je da je došlo do naglog i velikog povećanja broja slučajeva u Tuzlanskom kantonu, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, rekao je Čerkez.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe