Šta bh političari očekuju od novog visokog predstavnika: Nije došao na godišnji odmor, nikako

Od 1. avgusta novi visoki predstavnik u BiH je Christian Schmidt. Navikli smo da se političke odluke u Bosni i Hercegovini skoro nikada ne donose jednoglasno, odnosno konsenzusom. Ta se praksa godinama unazad prelila i na funkcionisanje Vijeća za implementaciju mira – PIC koji je zadužen za izbor visokog predstavnika. Tako je Ruska ambasada u BiH poslala saopštenje u javnost u kom navode da imenovanje novog visokog predstavnika neće biti legitimno dok to ne potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a.

“Igorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH”, saopštili su iz Ambasade Rusije koja je nije podržala imenovanje Schmidta.

BUKA je među prvima objavila informaciju da je Schmidt novi visoki predstavnik. Njegovom imenovanju prethodila je ostavka Valentina Incka.

Mi smo predsjednicima nekoliko političkih partija poslali pitanja o radu Valentina Incka, ali i šta misle o budućem visokom predstavniku. Odgovore smo dobili od predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, predsjednika Nezavisnog bloka Senada Šepića i predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića.

Kojović za BUKU kaže da se zahvaljuje Valentinu Inzku na svemu pozitivnom što je učinio.

“Gospodinu Schmidtu želimo dobrodošlicu u našu lijepu zemlju i nadamo se da će imati volju i podršku PIC-a za teške ali neophodne odluke koje će zaustaviti političku i civilizacijsku regresiju koja se dešava posljednjih godina i da će BiH, ubrzano, vratiti na put euroatlanskih integracija” kazao je Kojović.

Imenovanje novog visokog predstavnika za Šepića je znak drugačijeg pristupa međunarodne zajednice, promjene dinamike, a što je očito ponukano izborom Joea Bidena za američkog predsjednika. “Pozdravljam imenovanje gospodina Schmidta, poznajem ga od ranije, znam da poznaje prilike u Bosni i Hercegovini i regiji, te smatram da će raditi u interesu građana naše zemlje” kazao je Šepić za BUKU.

Od Schmidta očekuje više konkretnih akcija, sankcionisanja svakoga ko radi protiv Bosne i Hercegovine, Ustava i zakona.

“Očekujem da jasno prekine blokade tako što će sankcionisati odgovorne – samo takav visoki predstavnik ima smisla i zbog toga je u Dejtonskom sporazumu instaliran” dodao je Šepić.

Nikšić kaže da je imenovanje novog visokog predstavnika bilo očekivano. Od novog visokog predstavnika očekuje da obnaša svoju dužnost u punom kapacitetu, u skladu sa ovlaštenjima i obavezama definisanim odredbama iz člana 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

“Novi visoki predstavnik mora vršiti svoju dužnost kako bi Bosna i Hercegovina prebrodila prepreke, opstrukcije i blokade na putu da bude potpuno integrisana, suverena država, članica NATO saveza i EU. Mnoge od tih prepreka su posljedica ustroja naše zemlje definisanih Dejtonskim sporazumom” izjavio je Nikšić za BUKU.

Pojedini politički lideri u Bosni i Hercegovini pozivaju na ukidanje funkcije visokog predstavnika, a Nikšić podsjeća da je kreatorima i potpisnicima Sporazuma koji je donio mir u BiH bilo jasno da je ustavni model u BiH prekomplikovan da bi samostalno funkcionisao.

“Znali su da je postojanje neutralnog, dobronamjernog, aktivnog centralnog autoriteta sa širokim ovlaštenjima nužan preduslov kako bi država provela potrebne reforme i postala samoodrživa, efikasna struktura ustanovljena na evropskim demokratskim principima građanske jednakosti i slobode. Od g. Schmidta očekujem samo da radi svoj posao i da svojim radom poštuje obavezu usmjeravanja Bosne i Hercegovine kao nacije u smjeru euroatlantskih asocijacija i otklanjanja mehanizama blokade koje su i Evropski sud za ljudska prava i Evropski parlament ocijenili diskriminatornim i suprotnim osnivačkim principima EU” dodao je Nikšić.

Hoće li Schmidt biti proaktivniji?

Imenovanje novog visokog predstavnika od samog početka nije imalo ni veliku podršku SAD-a, ali je medijski diskurs govorio da Rusija neće koristiti mehanizme u Vijeću sigurnosti da blokira imenovanje novog visokog predstavnika. Razlog je vrlo jasan, Schmidt je njemački političar i diplomata blizak Angeli Merkel koja je godinama nezvanična spona Evrope i Amerike s jedne i Rusije s druge strane.

Nikšić smatra da jedino što možemo i trebamo očekivati od Schmidta jeste da poštuje odredbe Mirovnog sporazuma na osnovu kojeg dolazi u našu zemlju vršenjem svoje dužnosti.

“U smislu zaštite bosanskohercegovačke državnosti i suvereniteta, te usklađivanja našeg normativnog okvira, institucionalne organizacije i političke prakse sa evropskim standardima” dodao je Nikšić.

Šarović od budućeg visokog predstavnika očekuje da će biti vrlo ambiciozan u svojim planovima.

“Što se neće svidjeti nekim sadašnjim nosiocima vlastti koji su ga već prozivali. Zbog toga treba očekivati oštre rasprave i polemike oko njegove uloge i njegovih planova. Prije svega biće zanimljivo. Dodik je oživio ulogu visokog predstavnika u BiH i Schmidt će to koristeći svoju bogatu biografiju i iskustvo te da dolazi iz tako moćne zemlje pokušati da iskoristi i nametne se” kaže Šarović u izjavi za BUKU.

Na naše pitanje da li će Schmidt biti proaktivniji od Inzka Šarović odgovora: “Vjerovatno.Skoro izvjesno. Ipak je on jedan od najbližih saradnika Angele Merkel.Već je bio kod nas i rješavao je neke sporne situacije oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u kojima sam i ja učestvovao. Svakako nije došao u BiH na odmor. Ne nikako” jasan je Šarović.

“Pa što su ga onda izabrali ako ne bude proaktivniji. To mu je zadaća. Može svoju proaktivnu ulogu i namjere iskazati na prvom koraku – evo, neka nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, kada ne može drugačije. Tako će pokazati da je spreman raditi na ozdravljenju društva i implementaciji neupitnih civilizacijskih vrijednosti” odgovorio je Šepić na pitanje da li će Inckov nasljednik biti prokativniji.

Imenovanje Sebastiana Schmidta treba da potvrdi i Vijeće sigurnosti UN-a. Valentin Inzko podršku Vijeća sigurnosti UN-a dobio je 26.03.2009. 13 dana nakon što je prethodno dobio podršku PIC-a.

Visoki predstavnik u BiH je vrhovni autoritet koji korištenjem bonskih ovlasti može donositi zabrane pojedincima da obnašaju političke funkcije, smjenjivati nosioce izvršne vlasti, nametati zakone…

Valentin Inzko ostaće upamćen po svojim izjavama o zabrinutosti, pa se uz njegovo ime često koristi pridjev – zabrinut. Koji će epitet krasiti novog visokog predstavnika znaćemo uskoro, ali ako je vjerovati izjavama naših sagovornika – taj će pridjev biti prokativan.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe