“Srebrena malina” platila 452.475 KM za PDV, odbijena molba za oprost kamate

Radi se o dugu po osnovu PDV-a, koji je ova kompanija prijavila kao obavezu za uplatu u aprilskoj PDV prijavi.

U skladu sa zakonskim rokovima ta obaveza trebala se uplatiti do 10. maja 2020. godine. Kako obaveza nije uplaćena na vrijeme, obveznik FH Srebrena malina d.o.o. ušao je u postupak prinudne naplate, tako da je obvezniku obračunat naknadni teret prinude koji iznosi 5% osnovnog duga, kao i zatezna zakonska kamata koja iznosi 0,04% svakog dana zakašnjenja uplate obaveze.

Iz tog razloga na današnji dan ukupna obaveza poreskog obveznika “FH Srebrena malina” iznosi 473.956 KM, a kako je danas uplatio iznos od 452.475 KM, na kartici obveznika i dalje ostaje obaveza za uplatu 21.481 KM, što znači da je i dalje u dugu u Upravi za indirektno oporezivanje.

“Dana 21. maja 2020. godine Uprava za indirektno oporezivanje zaprimila je molbu kompanije ‘FH Srebrena malina’ d.o.o. Srebrenica, kojom se traži otpis naknadnog tereta prinude i zateznih kamata”, navodi se u saopćenju UIO.

U toj molbi “FH Srebrena malina” navodi da je uredno prijavila i pokušala uplatiti obaveze po osnovu PDV-a, u iznosu od 452.475 KM, ali da zbog rješenja Suda BiH broj: S1 2 K 035494 20 Krn 2 od 8. maja 2020. godine, kojim su blokirani računi i privremeno obustavljeno izvršenje svih finansijskih transakcija, uplata obaveze po osnovu PDV-a nije realizovana u zakonskom roku.

“U skladu s važećim zakonskim propisima Uprava za indirekno oporezivanje ne može udovoljiti takvom zahtjevu iz razloga što trenutno ne postoje nikakve olakšice niti izmjene postojećih zakonskih propisa, pomoću kojih bi se obustavio obračun zatezne kamate i naknadnog tereta prinude, odnosno period prinudne naplate, koji je posljedica podnošenja prijave samooporezivanja bez plaćanja ili kašnjenja u plaćanju obaveza po osnovu prijave samooporezivanja”, navedeno je iz UIO.

Također, informacija da preostalih 20 respiratora još uvijek stoje uskladišteni na Aeroodromu Sarajevo.

Carinski postupak uvoza u BiH ovih 20 respiratora još uvijek nije okončan, a respiratori će moći ući u carinsko područje onog trenutka kada se uplate uvozne dažbine, u konkretnom slučaju uvozni PDV koji iznosi 265.131 KM.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe