Spriječite bolest štitnjače na vrijeme uz ovih sedam namirnica

Ovaj mineral je neophodan za pravilno funcionisanje štitne žlijezde, odnosno utiče na proizvodnju tiroidnih hormona koji imaju važnu ulogu u cijelom tijelu.

Nedostatak joda izaziva oticanje štitne žlijezde, odnosno dolazi do oboljenja koje se naziva hipotireoza. Simptomi koji se javljaju kod hipotirioze najčešće su umor, slabost mišića i naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suha koža.

Kako biste spriječili deficit joda i sačuvali zdravlje štitne žlijezde, važno je da redovno jedete namirnice koje sadrže jod:

Alge

Dobar su izvor antioksidanata, vitamina i minerala, a sadrže malo kalorija. Bogate su jodom, a izdvajaju se tri vrste: kombu, nori i vakame alge. Alge možete kupiti u bolje snadbjevenim prodavnicama zdrave hrane.

Bakalar

Sadrži malo masti i kalorija, a bogata je mineralima i nutrijentima, uključujući jod.

Mliječni proizvodi

istraživanja pokazuju da jedna šolja mlijeka zadovoljava polovinu naše dnevne potrebe za jodom, a isto važi i za jogurt.

Kada su u pitanju sirevi, najviše joda ima švapski sir.

Jodirana so

Jedna četvrtina kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za jodom.

Međutim, so sadrži i natrium koji može biti rizičan po zdravlje bubrega i krvni pritisak, pa je važno da budete oprezni sa njegovom upotrebom, piše Eathright.org.

Tuna

Sadrži malo kalorija, bogata je proteinima, jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B.

Tuna je dobar izvor omega tri masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.

Jaja

Predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršene kombinacije vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu.

Suhe šljive

Bogate su vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i željezom.

Takođe, suhe šljive predstavljaju odličan izvor joda, pa se često preporučuju veganima kako bi nadoknadili unos joda u organizam.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe