5.3 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

SPREČAVA NASTANAK MALIGNIH ĆELIJA, LIJEČI ARTRITIS, ČISTI KRVNE ŽILE: Doznajte sve o jednoj od najljekovitijih biljaka na svijetu…

Ljekovitost tamjana

U ajurvedskoj medicini indijski tamjan (boswellia serrata) koristi se već hiljadama godina za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sistema i zaštitu od patogenih mikroorganizma.

Aktivni ljekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno antiupalno djelovanje i učinkovito ublažavaju bol uzrokovanu artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lijekova, ne uzrokuju nuspojave.

Tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom, što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo moćno antiupalno djelovanje pomaže i kod Chronove bolesti i cisti.

Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u liječenju nekolikih vrsta karcinoma – malignih melanoma, raka mjehura i  tumora na mozgu.

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih žila i smanjuje loš holesterol.

U aromaterapiji se tamjan koristi za olakšavanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Masaža i kupka s uljem od tamjana uveliko pomažu kod menstrualnih bolova i upale mjehura.

Terapija uljem tamjana povoljno djeluje na dišni sistem i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.

Nakapajte na ruku nekoliko kapi ulja i udiše ih nekoliko puta dnevno ili inhalirajte tinkturu tamjana.

Ova biljka je izuzetna i za njegu kože – pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe