3.3 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Spas ekonomije otvaranjem granica

Spas ekonomije, a posebno turizma, pojedine regije u svijetu pokušavaju riješiti uspostavom tzv. putnih balona, prostora za slobodno putovanje među zemljama. Ideje koje se već realiziraju na Baltiku, pojedinim zemljama EU, Okeaniji, ekonomska struka predložila je i za zemlje našeg okruženja.
Jedna od ideja koje se ili razmatraju ili implementiraju širom svijeta jesu tzv. putni baloni, rekao je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

“Ovo je jedan od načina za spas globalnog turizma – kroz formiranje, a zatim globalnu integraciju putnih balona. Ovi baloni se odnose na mogućnost prelaska granica zemalja bez karantina, testiranja, dodatnih troškova i slično. Bosna i Hercegovina bi mogla razmatrati ovu ideju u kontekstu regiona. Moguće da će ova inicijativa sama doći od Hrvatske ili Crne Gore, koje imaju najveću relativnu izloženost spram turizma. Prije nego li se implementira, moraju se ujednačiti epidemiološki paramteri u posmatranim zemljama”, kazao je on.

Slične mjere dobro bi došle i privrednicima koji zbog otežavajućih okolnosti pri prelasku granice, karantina koji onemogućava ulazak u zemlju stručne radne snage, trenutno trpe velike gubitke.
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je kazala kako ideja o stvaranju “putnih balona” u našoj regiji ima smisla te da postoje zakonske pretpostavke, ali i politička volja za takvo nešto.

“Postoji i jedno i drugo u nekom početnom stadiju, ali još nije bilo ozbiljnijih odluka u tom pravcu. Gledajući na smanjenje poslovanja, ali i relativno dobre zdravstvene situacije u našoj zemlji sigurno je da ćemo biti veoma zainteresirani da uđemo u jedan takav aranžman“, izjavila je Turković.
Ona kaže kako je u razgovorima s kineskim ministrom vanjskih poslova bilo govora o povratku njihovih turista u Bosnu i Hercegovinu, koji izražavaju želju da ožive putovanja u našu regiju, a to je i nama veoma interesantno. Povratak kineskih turista na Zapadni Balkan mogao bi biti realiziran po sistemu vaučera ili zdravog turizma, kako je to osmišljeno u Turskoj.
“Vrlo brzo očekujem odluke koje će ići u tom smjeru”, kaže ona te navodi kako se odluka o zatvaranju Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, koja ističe 1. juna, neće produžavati, a zanimljivo je posebno za naše građane u inostranstvu koji bi ljeto mogli provesti u domovini.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe