Kombinacija svježih jabuka i jogurta daje posebnu svježinu, dok blagi ukus cimeta i oraha dodatno ističu aromu ovog neodoljivog kolača.
Sastojci:
4 jaja
100 g mljevenih oraha
100 g griza
50 ml ulja
100 g šećera
2 jabuke
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
Malo cimeta
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smesu. Dodajte mljevene orahe, griz, prašak za pecivo, ulje, rendane jabuke, jogurt i malo cimeta. Sve dobro sjedinite da dobijete ujednačenu masu. Sipajte smjesu u podmazan pleh veličine 22-23 cm.
Kolač pecite na 200 stepeni oko 40 minuta, a nakon 15 minuta pečenja pokrijte ga aluminijumskom folijom da se ne bi previše zapekao. Kad je kolač pečen i ohlađen, pospite ga vanilin i prah šećerom, zatim isjecite na kocke.
Ovaj kolač je fantastično mekan, sočan i mirisan, a uz to i vrlo jednostavan za pripremu. Idealna poslastica za svaku priliku koja će brzo nestati sa stola.
Za detaljniji prikaz pripreme, pogledajte i video u prilogu.