Smrt malene Džene poraz je i sramota svih nas

Dvoipogodišnja djevojčica Džena Gadžun iz Kaknja, koja je zadobila teške komplikacije nakon operacije u privatnoj klinici u Sarajevu, preminula je rano jutros. Malena djevojčica preminula je nakon zahvata s ciljem uklanjanja plastike kojeg je izvela “doktorica” koja nije imala licencu Liječničke komore KS.

Ostavimo li po strani sve ono što dijeli građane Bosne i Hercegovine, ovo je poraz svih građana te zemlje. Zapravo, kako god ružno zvučalo – bilo je samo pitanje vremena. Jučer Sarajevo, danas Mostar, sutra Banjaluka. Sutra to može biti vaše dijete.

U zemlji u kojoj se ispiti medicinskih fakulteta kupuju na nedjeljnom ručku, bilo je za očekivati da će se ovakav slučaj dogoditi i nažalost očekivati je da se nakon ovog ništa neće promijeniti. I da postoje ogromne šanse da se isto ponovi. Nažalost.

U državi u kojoj direktorica Kliničkog centra u najvećem gradu ima lažnu diplomu, ovo nije prvi slučaj. Neki su sakriveni, a neki nisu dobili prostor u medijima. O nekima nismo mogli ni čuti. Ali ih ima – budite sigurni. Itekako ih ima.

I nije malenu Džanu ubila nesposobnost doktorice, možda ni lažna diploma iste. Džanu je ubio sustav i država, liječnička greška ju je samo dokrajčila. Džanu je ubio svaki stanovnik BiH koji vjeruje da je normalno da se kupuju diplome, da se doktoru nosi 100,- KM za pregled, da je stranačka iskaznica dovoljna za upis na fakultet. Džanu je ubio svaki nedostatak odgovornosti. Izostanak ljudskosti.

Ma u kojem kutu te zemlje živjeli i koji god dio te zemlje osjećali, bili u BiH ili u dijaspori, upitajte se isplati li se taj sustav podržavati i opravdati. Sutra to može biti vaše dijete, nećak ili poznanik.

Malena nek počiva u miru Božjem. Ona je na boljem mjestu. Tužno i žalosno.

Prenosimo status Roberta Pandže iz Mostara.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe