Slušanje muzike liječi

IZVORavaz.ba

Najpoželjniji efekti

Također, dodaju stručnjaci, slušanje muzike umanjuje bol. Generalno, intenzitet bola kod osoba koje su bile podvrgnute muzičkoj intervenciji, tokom jednog istraživanja, bio je manji za jedan poen na skali od nula do 10 nakon muzičke sesije, u odnosu na grupe koje nisu slušale muziku.

Mehanizam utjecaja adekvatno odabrane muzike je putem izazivanja lučenja dovoljne količine endorfina, hormona zadovoljstva, koji prouzrukuje snižavanje vrijednosti krvnog pritiska i srčane frekfence.

Kada imate već oštećeno srce prethodnim infarktom miokarda, anginoznim epizodama ili prethodnom operacijom, sniženje krvnog pritiska i smanjenje broja otkucaja srca su najpoželjniji efekti neke terapije kojima se štedi srčani mišić. Još ako ovakav efekat dobije 24 sata, bolesnik je na dobrom putu.

Ritam srca

Važno je da bolesnik sluša muziku, odnosno muzički žanr koji voli. Nakon toga je bitan tempo kompozicije koji se savjetuje da bude u ritmu srca ili parno brži, odnosno sporiji od srčane frekfence. Bitan je i tonalitet ili mol.

Također, važno je slušati instrumentalnu muziku, a ako nije dostupna u željenom muzičkom žanru mogu se uzeti kompozicije sa vokalom na jeziku koji bolesnik ne razumije.

Jača imunitet

Općenito, muzika povoljno djeluje na jačanje imuniteta i oporavak nakon bolesti.

Uzme li se u obzir da slušanje muzike potiče lučenje endorfina, hemijskog spoja poznatog pod nazivom ”hormon sreće” koji poboljšava raspoloženje i djelotvorno uklanja bol, potpomaganje čovjekovog zdravlja je jedan od logičnih učinaka muzike.

’Mozartov efekt’

Od zanimljivosti vezanih uz muziku, vrijedno je posebno izdvojiti ”Mozartov efekt” – što je naziv za niz pozitivnih učinaka koje pjesme imaju na ljudski um. U zadnjih dvadesetak godina više je uglednih naučnika na temelju brojnih eksperimenata utvrdilo da njegova muzika sinhronizira desnu i lijevu moždanu polovicu. Tako njegova muzika opušta, pobuđuje kreativnost i motivaciju te poboljšava koncentraciju i sposobnost razmišljanja.

Ova muzika nije samo ugodna uhu i smirujuća tako da štiti od pogubnog utjecaja stresa, nego je i vrlo poticajno sredstvo koje djeluje na poboljšanje usvajanja gradiva, jasnoću izražavanja i sposobnost donošenja intuitivnih zaključaka.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe