14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Slovenija sutra proglašava završetak epidemije

IZVORavaz.ba

Vlada Slovenije sutra će proglasiti „administrativni“ završetak epidemije koronavirusa poslije 80 dana trajanja.

Slovenija u protekla 24 sata nije imala novozaraženih među 613 testiranih uzoraka, te će zbog dobre epidemiološke slike sutra uslijediti i „administrativni“ kraj epidemije.

To znači da nošenje maski u zatvorenom prostoru više neće biti obavezno i tretirano kao kršenje zakona nego samo „preporučeno“.

Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da je ovako veoma dobro epidemiološko stanje najbolje u Evropi i da njegova vlada nastavlja sa popuštanjem mjera.

Naredne sedmice otvaraju se učionice za učenike svih razreda koji su do sada učili „na daljinu“, jedino to ne važi za učenike srednjih škola.

Direktor državnog Zavoda za javno zdravlje Milan Krek naglasio je da je virus još prisutan i da bi drugi epidemijski talas mogao biti još opasniji, kao i da je ta mogućnost visoka, pa onaj koji šeta bez maske ugrožava zdravlje sebe i drugih.

Krek je istakao da epidemiolozi i Vlada moraju iskoristiti sadašnju dobru epidemiološku sliku da se pripreme na probleme koje bi virus u drugom talasu mogao izazvati u domovima za starije, bolnicama i ekonomiji, prenijeli su hrvatski mediji.

Od proglašenja epidemije koronavirus je potvrđen kod 1.473 lica među više od 78 hiljada testova.

Preminulo je 108 ljudi, a najviše je riječ o starijoj populaciji s više hroničnih bolesti iz domova za starije i nemoćne.

U bolnicama u LJubljani i Mariboru nalazi se još sedam bolesnika primljenih na liječenje od kovida-19, od kojih su dva na intenzivnoj njezi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe