Slovenija drugi dan uzastopno bez novozaraženih, popuštaju se mjere

IZVORavaz.ba

U Sloveniji je u posljednja 24 sata napravljeno 616 testova na koronavirus i već drugi dan zaredom nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze pa je i dalje ukupno u zemlji 1.439 zaraženih osoba, objavila je u ponedjeljak Vlada Slovenije.

Slovenija tako bilježi drugi dan bez ijednog novog potvrđenog slučaja zaraze nakon 4. marta, kada je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj Covida-19, a u posljednjih osam dana je, zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama, broj novozaraženih varirao između 5 i 11, prenosi Hina.

U posljednja 24 sata preminuo je još jedan oboljeli od Covida-19, čime je ukupan broju preminulih povećan na 97, objavila je Vlada na svojim mrežnim stranicama.

Odluka Vlade
Iako je epidemiološko stanje stabilno, a širenje virusa, prema službenim podacima, pod kontrolom, Vladini predstavnici upozoravaju da se i dalje treba pridržavati mjera socijalne distance, higijene i još važećih restrikcija kako bi se time omogućilo daljnje ublažavanje mjera.

U ponedjeljak su opet počele raditi neke privredne djelatnosti i servisi, naprimjer frizerski salonii ugostiteljski lokali na otvorenim prostorima.

Nova odluka o mogućem ublažavanju mjera donijet će se za 14 dana, koliko traje inkubacija koronavirusa, kako bi se spriječilo izbijanje novih slučajeva, upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani Vladin portparol za korona krizu Jelko Kacin.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kacin je relativizirao najave da će vrtići za djecu biti otvoreni za manje od dvije sedmice, rekavši da odluka Vlade o tome još nije donesena i da je, među ostalima, ovisna o rezultatima seroloških testova krvi na populaciji djece na nacionalnom uzorku, koji su pred završetkom i tek će biti predstavljeni.

Društvene aktivnosti
Otklanjajući novinarske sugestije kojima se problematiziralo ponovno otvaranje crkava za vjernike zbog mogućeg širenja infekcije, Kacin je kazao da je slovenska mjesna katolička crkva tu odluku propratila detaljnim uputama kako ih održavati na siguran način.

Biskupska konferencija nabrojala je vrlo detaljne odredbe na šest stranica, uključujući obavezu nošenja maski, zabranu ulaska onih vjernika koji nisu zdravi, a na siguran način obavljat će se i pričest, iznio je Kacin.

Što se tiče privrednih i društvenih aktivnosti koje su ponovo otvorene krajem prošle sedmice ili danas, Kacin je upozorio da je Vlada dobila upozorenja kako pojedine trgovinske firme, odnosno njihovi zaštitari, ne vode dovoljno brige da među kupcima bude potrebna distanca, na šta je potrebno obratiti pažnju i opominjati na društvenu odgovornost, jer je stišavanje epidemije zadaća svih državljana.

Prema podacima koje su ovih dana prenijeli mediji, u slovenskim općinama još je više od 120 “aktivnih” slučajeva potvrđene zaraze koronavirusom, što znači da su takvi pojedinci potencijalni prenosioci bolesti, ako bi došlo do pretjerane relaksacije u društvu.

U Sloveniji je do sada, sa 56.136 testiranja na prisutnost novog koronavirusa, potvrđeno 1.439 slučajeva zaraze, što je relativno nizak stepen zaraze. Više o prokuženosti stanovništva, kako se najavljuje, moglo bi dati testiranje nacionalnog uzorka na skoro 1.500 stanovnika iz svih dobnih skupina i različitih krajeva Slovenije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe