Slovenac u BiH osnovao tvrtku bez ijednog radnika, uzeo milijunski iznos te je potom ugasio

Zanimljiva priča dolazi nam iz Banjaluke, a veže se za jednog slovenskog državljana koji je osnovao tvrtku PrimeSoccer Management. Istoimena tvrtka je u 2020. godini bez ijednog radnika ostvarila dobit od oko milijun KM. Tvrtka je pak, prošli tjedan na prijedlog vlasnika Denisa Selimovića koji je slovenski državljanin i ugašena.

Okružni gospodarski sud Banjaluka je 26. listopada donio rješenje kojim se otvara i zaključuje skraćeni dobrovoljni likvidacijski postupak, piše Capital. U obrazloženju rješenja navedeno je da je vlasnik dostavio odluku o prestanku rada poslovnog subjekta, kao i notarski ovjerenu izjavu da je izmirio sve obveze prema vjerovnicima.

PrimeSoccer Management je jedna od tvrtki u Republici Srpskoj koje nemaju nijednog zaposlenog, a zaradile su milijune KM. Tvrtka se bavila poslovnim savjetovanjem, a dobit joj je u prošloj godini je iznosila 1,06 milijuna KM.

Ta tvrtka nije izolirani slučaj budući da mnogi Slovenci otvaraju tvrtke u tom bh. entitetu jer je porez na dobit samo 10 posto. Capital ističe da su slovenski državljani u Banjoj Luci otvorili na stotine poduzeća koja nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, niti urede, a da je jedan od osnovnih motiva za to dvostruko manji porez na dobit u RS-u nego u Sloveniji.

Porez na dobit u Sloveniji je 20 posto plus dodatnih 27 posto, ako vlasnik podiže dividendu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe