13.6 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Slavlje u cijelom svijetu: Pronađen lijek protiv korone? Već se ranije koristio protiv virusa!

“Svim zajedničkim snagama naporno radimo na istraživanju favipiravira, antivirusnog lijeka koji ima dosta potencijala u borbi protiv širokog spektra virusa. Preduzećemo sve potrebne korake da bismo dobili dozvolu od indijske Agencije za kontrolu lekova, kao bi se lek našao na indijskom tržištu što pre”, rekao je doktor Omkar Herlekar, predsednik izvršnog odbora kompanije “Lasa superdženeriks”.

Favipiravir je antiviralni lijek širokog spektra koji je prvo razvila japanska kompanija “Tojama hemikal” protiv RNA virusa, poput gripa, žute groznice, ebole, norovirusa i enterovirusa.

U Indiji ovaj lijek nije zaštićen nijednim patentom.

20. februara, pekinška kompanija “Sihuan farmasutikal holdings” počela je testiranje lijeka na pacijentima zaraženim koronavirusom. Slično se radi u Japanu i Južnoj Koreji.

Doktor Herlekar kaže da se čekaju podaci kliničkih ispitivanja u Kini, a čim ih dobiju, za oko 2 nedjelje, “Lasa” će početi sa studijama biološke raspoloživosti i bioekvivalentnosti prije nego što bude tražila dozvolu da se ijlek nađe na indijskom tržištu.

Kako se navodi, istraživanja su pokazala da su se pacijenti liječeni favipiravirom brže oporavljali, posebno njihova pluća.

Treća državna bolnica u Šenženu je sprovela istraživanje nad 80 pacijenata, a 35 je primilo ovaj lijek. Rezultati su pokazali da su oni koji su primili lek kroz 4 dana bili negativni na koronavirus, dok je ostalima bilo potrebno 11 dana.

Pacijentima koji su primali favipiravir plućna slika se popravila za 91.43 odsto, u odnosu na 62 odsto onih koji nisu bili dio te grupe.

Slično je pokazalo i istraživanje nad 120 pacijenata bolnice Žongnan Univerziteta u Vuhanu.

Određene farmaceutske kompanije su već dobile dozvole za masovnu proizvodnju ovog lijeka u februaru,a istraživači su preporučili da lijek treba da bude dio terapije što prije.

.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe