9.9 C
Bihać
Utorak, 6 Decembra, 2022

Skupština USK: Duraković tražio da se razriješi direktorica RTVUSK koja je osuđena za krivično djelo

Danas se održava 16. redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj su zastupnici imali priliku postaviti zastupnička pitanja nadležnim institucijama. U ovom dijelu sjednice, učešće je uzeo i zastupnik PoMAK-a, Duraković Zikrija, koji je premijera, ministra obrazovanja, Skupštinu i Nadzorni odbor JP RTVUSK pitao šta su u okviru svojih ovlaštenja i obaveze provođenja pozitivnih zakonskih propisa poduzeli po saznanju da je presudom Općinskog suda u Bihaću direktorica JP RTV USK gđa. Irma Pašić pravosnažno osuđena zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Kaznenog zakona FBIH?

Portal USN.ba je o ovom slučaju pisao, kao i o održanoj sjednici Nadzornog odbora JP “RTVUSK”, gdje je Nadzorni odbor odbio prijedlog da se razriješi direktorica.

Nakon navođenja odredbi Zakona koje tretiraju ovakve slučajeve Duraković je u obrazloženju svog pitanja dodao: “Navedene odredbe Zakona i Statuta su jasne i decidne šta je bilo potrebno uraditi u konkretnom slučaju, a posebno kad je u pitanju rad Nadzornog odbora JP ”RTV USK” koji je u skladu sa citiranim propisima trebao po skraćenom postupku odgovorno lice – direktora razriješiti dužnosti.”

Jasno ovakvom konstatacijom Duraković već upućuje na odgovornost Nadzornog odbora, a čiju odgovornost će vrlo vjerovatno utvrđivati nadležne institucije.

“Podsjećam Premijera i Vladu USK da je ovo jedinstven slučaj da je odgovorno lice jedne od kantonalnih institucija u roku od dvije godine od imenovanja na poziciju direktora počinilo krivično djelo i pravosnažno osuđeno. Od formiranja Unsko-sanskog kantona bilo je skoro 20 saziva Vlade ali ovako ”ubrzano” kršenje zakona i činjenje krivičnog djela nije zabilježeno.”, dodao je Duraković u svom izlaganju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe