25.6 C
Bihać
Utorak, 24 Maja, 2022

Skoro svaki drugi pritvorenik u Bihaću migrant

Prema riječima Edhama Veladžića, direktora ove ustanove, skoro svaki drugi pritvorenik tokom dosadašnjeg dijela kalendarske godine bio je iz reda ove populacije.
“U protekloj godini od svih osoba koje su primljene kod nas u pritvor oko 25 posto bili su migranti. Ove godine taj broj je dodatno uvećan, pa od ukupnog broja pritvorenika oko 45 posto otpada na migrante”, kazao je Veladžić.

Prema njegovim riječima, različita su krivična djela zbog kojih su migranti u pritvoru, a najviše ih je iz Sirije, Alžira, Pakistana, Avganistana, Maroka, Tunisa, Iraka i Libije.

“Pod sumnjom su da su počinili krivična djela ubistvo, razbojništvo, silovanje, teške krađe, paljevine, trgovina narkotičkim sredstvima i napad na službena lica. Siguran sam da je tu i jedan broj osoba koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima i oni bi trebalo da budu pod opservacijom sigurnosnih struktura u našoj zemlji”, smatra Veladžić. Prema njegovim riječima, postoji dosta nedorečenosti u postupanju prema ilegalnim stranim državljanima, a jedan od problema je i kome ih predati po odsluženju zatvorske kazne.

U najvećem broju slučajeva takve osobe se predaju Službi za poslove sa strancima. Prema policijskim procjenama, trenutno na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 7.000 migranata, a svega njih oko 3.000 smješteno je u prihvatne centre.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić ističe kako se proporcionalno povećanju njihovog broja povećava i broj krivičnih djela čiji su oni izvršioci.

“U prvih šest mjeseci ove godine policija je legitimisala preko 15.000 migranata. To je ono što smo mi utvrdili, ali je zasigurno ta brojka mnogo veća. Ako uzmemo u obzir koliko ih trenutno ima na području kantona, zaključujemo da ih je značajan broj uspio preći i pronaći put ka zemljama Evropske unije”, kazao je Šiljdedić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se