18.4 C
Bihać
Srijeda, 25 Maja, 2022

SKANDALOZNO! Ministar Cikotić naredio krajiškim vlastima da vrate migrante u Biru, a od zatvaranja Mirala nema ništa!

U Sarajevo je upravo završio sastanak predstavnika krajiških vlasti na čelu sa gradonačelnikom Bihaća Šuhreta Fazlića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića sa predstavnicima ministarstva sigurnosti BiH, ministrom Selmom Cikotićem i predstavnicima Međunarodne organizacije IOM-a.

Gradonačelnik Fazlić i premijer Ružnić imali su velika očekivanja od današnejg sastaka, ali umjesto podrške iz Sarajeva, dobili su hladan tuš.

Naime, ministar Cikotić je kazao na sastanku da se višak migranata koji boravi na području Lipe i bihaćkim ulicama mora vratiti u prihvatni centar Bira, te da od zatvaranja Mirala nema ništa:– Shodno vremenskim USL0VIMA koji su pred nama, očekujemo da se migranti vrate u Biru i da im se pruži očekivana humanitara pomoć. O zatvaranju Mirala trenutno ne možemo govoriti jer nemamo niti lokacije niti vremena da tu akciju SPR0VEDEMO. Podsjećam, zatvaranje Bire i Mirala nisu u NADLEŽN0STIMA kantonalnih, već državnih vlasti i svako drugačije postupanje bilo bi kr*enje zakona, kazao je ministar Cikotić..
S druge strane gradonačelnik Bihaća kaže da od priče vraćanja migranata u Biru nema ništa:

– Migranti se neće vratiti u Biru jer građani Bihaća godinama tr*pe migrantsku kirzu bez pomoći države. Grad Bihać je ponudio lokaciju, ponudio pomoć, ali kako država tako ni IOM ne žele da pruže podršku ovom humanitarnom problemu, kazao je gradonačelnik Fazlić.
Također, premijer USK Mustafa Rzužnić je kazao da će građani USK, ukoliko ne dođe do zatvaranja Mirala, izaći na velike proteste i blokirati ove kampove:

– Ukoliko se do ponedjeljka NE ZATV0RI kamp Miral, građani Velike Kladuše će isti blokirati, a ja ne mogu da držim situaciju pod kontrolom kada direktno država 0PSTRUIRA svaki kvalitetan potez Vlade USK, kazao je premije USK Mustafa Ružnić

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se