Skandalozan govor Željke Cvijanović na sjednici NSRS: BiH je u krizi

IZVORavaz.ba

U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Informacija u vezi s djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Razlog za sjednicu parlamenta RS je odluka Ustavnog suda BiH o članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.
Sjednici prisustvuje cijeli vladajući establišment manjeg bh. entiteta.

Između ostalih, tu su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i mnogi drugi.

Željka Cvijanović je u svom skandaloznom obraćanju, između ostalog, kazala da je BiH u permanentnoj krizi.

– Za Bosnu i Hercegovinu možemo reći da je ovakva ili onakva, ali ono što je sigurno tačno jeste to da je ona u permanentnoj krizi. I ove okolnosti u kojima je sazvana ova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske su okolnosti političke krize – rekla je Cvijanović.

Istaknula je da se u posljednje dvije decenije pokušava urušiti entitet RS.

– Današnja realnost je takva da su Srbi frustrirani stalnim nastojanjem da se ukine njihov identitet i da se u kontinuitetu nasilno umanjuje ustavni kapacitet RS – rekla je Cvijanović i dodala da se posljednje dvije decenije pokušava urušiti Republika Srpska.

Kazala je da je BiH zarobljena, neinventivna, nekreativna i nesposobna da gleda lijevo-desno.

– Sposobna je samo da, osim histerično, komunicira sa susjedima i ima potrebu da glumi neku važnu državu, a nije u stanju da riješi bilo šta u korist građana – ocijenila je.

Istaknula je da je BiH jedno duboko nesretno društvo jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti, dodavši da bi bilo korektno i ispravno da se utvrdi odgovornosti i konačno kaže koliko je ko – stranci, Bošnjaci, Srbi i Hrvati – doprinio neredu u kojem živi BiH.

Na početku sjednice zakletvu je položio Momčilo Antonić iz SNSD-a koji će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju, koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe