U kiselim krastavcima u Sloveniji uvezenim iz Indije otkriven je paracetamol i to prilikom rutinske kontrole te zimnice.
Riječ je o prvom ovakvom slučaju u Evropi, a prisustvo lijeka za spuštanje temperature potvrdila je i dodatna analiza u privatnoj laboratoriju. Koncentraciji lijeka je, pokazala je analiza uzorka, gotovo 30 miligrama po kilogramu.
Zadržane na skladištu
Nakon ovog bizarnog događaja 15.000 kilograma ukiseljenih krastavaca zadržano na skladištu, a alarmirana je i Evropska komisija, javlja Danas.hr.
Iz Državnog inspektorata Hrvatske saopćili su da sporni krastavci nisu distribuisani na području Hrvatske. Dosad u Hrvatskoj, prema njihovim riječima, nisu zabilježeni slučajevi prisutnosti paracetamola u hrani.
Proces proizvodnje
Maja Rapajić sa Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu pojasnila je proces proizvodnje kiselih krastavaca.
– Kod mariniranog povrća, pa i krastavca, osnovni sastojci su voda ocat, šećer so i začini. U tehnološkom postupku krastavci se nalijevaju naljevom i slijedi pasterizacija. U samom proizvodnom procesu nema paracetamola nema ali je moguća naknadna kontaminacija, moguće i tokom uzgoja – recimo vodom kojim su se zalijevali – navela je Rapajić.
Nije htjela komentarisati da li moguće da se paracetamol tamo koristio u procesu kiseljenja, ali ne isključuje ljudski faktor.
