20.2 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Sjeverna Makedonija danas postaje članica NATO-a

“U State Department u Washingtonu biće deponovan instrument za pristupanje Severne Makedonije u Alijansu i time zemlja postaje punopravna članica saveza”, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Penderovski je rekao da ova zemlja to čeka više od 15 godina.

“Ova odluka je jasna i ne postoje više nikakvi dodatni uvjeti. To je potvrda da su potrebne reforme provedene, ali također i značajan kompromis koji smo naravili u duhu evropskih vrijednosti”, rekao je.

Dodao je da će Sjeverna Makedonija kao društvo morati napraviti još mnogo toga da bi postiglo standarde koje ima jedna članica NATO-a.

“Zbog toga kada se prevaziđe kriza sa epidemijom, očekujem da nadležni politički faktori usmjere sve kapacitete prema postizanju krajnjeg cilja što je prije moguće.”

Put do članstva
Parlament Sjeverne Makedonije je sa 114 glasova “za” usvojio u februaru Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO.

Zakon je stupio na snagu nakon što je Španija ratificirala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO.

Zbog prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april, koji su sada odgođeni zbog epidemije korona virusa, odlučeno je da se Protokol o pristupanju NATO-a ratificira ranije, odnosno prije ratifikacije u svim zemljama članicama NATO-a, a kako Sjeverna Makedonija ne bi odložila ulazak u NATO zbog izbornog procesa.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018. godine, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu. To se desilo nakon što su Skoplje i Atina postigli sporazum u sporo oko imena.

Sjeverna Makedonija postat će 30. članica NATO.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe