Sjednica Predsjedništva BiH: Dodik najavio raspravu o imenovanju novog stranog sudije

IZVORAvaz.ba

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održat će danas prvu sjednicu nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama neće učestvovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Tim zaključcima su predstavnici RS u institucijama BiH obavezani da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dnevni red današnje sjednice Predsjedništva BiH na zvaničnoj web-stranici nije objavljen, ali kako mediji u Republici Srpskoj javljaju, Dodik je najavio da će zatražiti raspravu o imenovanju novog stranog sudije kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava, jer Dodik tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Inače, posljednja sjednica Predsjedništva BiH održana je 3. februara prije nego što je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se tiče pitanja državne imovine.

Iz Predsjedništva je, također, najavljeno da će se medijima po završetku sjednice obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je ranije izjavio da zaključci NSRS ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno djelovanje, jer Bosna i Hercegovina funkcionira na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protuustavnih zaključaka NSRS.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe