5.1 C
Bihać
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Sjećanje na heroja Rasima Topića – Raju: Današnji dan Bišćani ne smiju zaboraviti

Da Bišćani ne zaboravljaju svoje heroje, dokaz je i ovaj tekst koji su nam poslali saborci Rasima Topića – Raje.

Kada su Bišćani bili u okruženju, kada nije bilo ni struje, ni hrane, četnici su nam pokušali ukinuti vodu za piće i poraziti nas na taj način, ali srećom, Bišćani su imali Raju koji je sve to osujetio.

Naime, tog 14.-tog januara, Rasim Topić – Raja i njegovi saborci su pokušavali osloboditi izvor Klokota i obezbijediti čistu vodu za piće za sve Bišćane, ali im to nije odmah pošlo za rukom. Kako je padala noć, Raja je odlučio otići u prve četničke zemunice i to bez puške, sa litrom rakije u ruci, pretvarajući se da mu je dosta Bišćana i da se želi priključiti četničkim borcima. Četnici su u početku bili skeptični i držali ga na nišanu. Kako je rakija počela djelovati, zavolili su velikog šaljivdžiju Raju koji je cijelo vrijeme pričao protiv muslimana (Balija) koji će uskoro izgubiti rat. Nakon što ih je Raja zaveo pričom, polako se približio jednom četniku, uzeo mu pušku i zarobio cijelu zemunicu. Odmah nakon toga, njegovi saborci su oslobodili izvor Klokota i na taj način uveliko pomogli svom narodu.

Iako su ga vlasti zaboravile za života, Rasim Topić – Raja će zbog ovog herojskog čina ostati zapamćen među svojim saborcima kao heroj grada Bihaća kojeg će se uvijek rado sjećati.

Neka ti je vječni rahmet Raja. – Tvoji saborci.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe