3.6 C
Bihać
Srijeda, 30 Novembra, 2022

SIPA u Cazinu uhapsila komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića

IZVORAvaz.ba

Pripadnici SIPA-e jutros su u Cazinu po naredbi Tužilaštva USK uhapsili Saida Ljubijankića, komandira Policijske stanice u Cazinu, saznaje “Avaz”

On je uhapšen zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i zbog krivičnog djela protupravno lišenje slobode.

Njemu se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i protupravno lišenje slobode.

– Sumnja se da je u periodu od kraja aprila do sredine juna ove godine, zbog komentara na društvenoj mreži Facebook, protuzakonito naredio raspisivanje operativne potrage i dao nalog da se slobode liši jedna oštećena osoba, iako se dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona u to vrijeme očitovao da u takvom komentaru na društvenoj mreži nema elemenata krivičnog djela. Po nalogu osumnjičenog oštećena osoba je uhapšena i protupravno zadržana, a dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona nije obaviješten o razlozima i vremenu lišavanja slobode. Osumnjičeni je nakon toga nastavio protupravno postupati, te uprkos direktnom nalogu dežurnog tužioca, Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona protiv oštećene osobe dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Protiv Ljubijankića i policajca Policijske stanice Cazin Admira Šabića prošle godine je Općinski sud u Cazinu potvrdio optužnicu zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

VEZANA VIJEST: Potvrđena optužnica protiv Saida Ljubijankića komandira PS Cazin

– Znajući i svjesni da se vatreno oružje koje je oduzeto zbog učinjenog prekršaja ne može vratiti prije okončanja sudskog postupka, koji je pokrenut na osnovu zahtjeva Policijske stanice Cazin i vođen protiv P. N., Ljubijankić je kao komandir Policijske stanice Cazin naredio da se P. N. sporni pištolj kao predmet prekršaja vrati, a Šabić prihvatio nezakonitu naredbu komandira Policijske stanice Cazin, te sačinio potvrdu i sporni pištolj vratio P. N., na koji način su pribavili korist P. N. u vidu nepripadajućeg prava na držanje/posjedovanje navedenog oružja – navedeno je u optužnici.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe