SIPA hapsi u Sarajevu, među osumnjičenima Zijad Blekić, Hasan Ćelam, i još 14 osoba

IZVORavaz.ba

U toku je pretres na više lokacija na području Sarajeva. Radi se o nastavku akcije “Profit”, a osumnjičeno je 16 osoba, potvrđeno je iz SIPA-e za “Avaz”

Pretres se obavlja po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a obavljaju ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao “NLB Vradis”. Lani je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužilaštvu, zbog sumnje na pranje novca.

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica. Među osumnjičenima je i Zijad Blekić, ali i Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komsije za vrijednosne papire Federacije. U toku je pretres njegovog stana. Osumnjičen je i njegov saradnik Edin Dizdar. Očekuje se njihovo hapšenje.

– U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 251. „Prevara u privrednom poslvanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona.​Više informacija o rezultatima operativne akcije „Profit“ biće poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti – saopćeno je iz SIPA-e.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, rekla je za “Avaz” da su ove osobe osumnjičene za organizirani kriminal i pranje novca. Ona je potvrdila da je jedan od osumnjičenih Blekić.

Nezvanično, SIPA je do sada oduzela velike količine novca, više od pola miliona KM.

U oktobru prošle godine službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jedne pravne osobe u ukupnom iznosu većem od sedam miliona KM, što je također bilo u sklopu predmeta “Profit”, a Tužilaštvu KS je podnesen izvještaj, težak 28 miliona KM, zbog sumnje na pranje novca.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe