Sindikat policijskih službenika MUP USK traži od Vlade USK-a hitno donošenje ranije dogovorene osnovice

Nakon obraćanja javnosti Sindikata policije USK, javnosti se obratio i Sindikat policijskih službenika MUP USK, saopćenje prenosimo u cjelosti:

>Poštovani,

Sindikat policijskih službenika MUP-a USK-a od Vlade USK-a traži hitno donošenje osnovice za mjesec april 2020.godine koja je ranije dogovorena, iako je takva uvrštena u Budžet USK-a, a što je Sindikat policijskih službenika ranije dogovorio i dostavio resornom ministru, a što formalno nije potpisano zbog nastale pandemije Korona virusa. Također tražimo odmah da se otpočne sa isplatom plaće za mjesec april 2020.godine, po osnovici koja je ranije dogovorena, kao i da se odmah otpočne sa pregovorima u vezi potpisivanja Kolektivnog ugovora, kojeg je Sindikat policijskih službenika Vladi USK-a dostavio u formi prijedloga.

S obzirom da je od zadnje isplate proteklo je 42 dana, a Zakonom o radu članom 79. je propisao da se plata isplaćuje jednom mjesečno za protekli mjesec i od jedne do druge isplate plate ne može proći više od 30 dana.

Svjedoci ste da se suočavamo sa novim valom migranske krize na cijelom kantonu, a koja je već prisutna zadnje dvije godine, i sa kojom su se policijski službenici prvi suočili, što pored pandemije zahtjeva maksimalan angažman policijskih službenika, a s druge strane na svaki način se želi ovu populaciju dovesti na margine egzistencije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]