10.8 C
Bihać
Petak, 7 Oktobra, 2022

Sindikat policije USK: Skoro dva mjeseca nismo dobili platu

Također traže da se iznesu razlozi prestanka socijalnog dijaloga Vlade USK-a sa Sindikatom policije USK, zašto u zakonom propisanom roku nisu pokrenute aktivnosti za donošenje novog Kolektivnog ugovora za uposlenike MUP-a.

“Martovska plata isplaćena je dan 16. april 2020. godine i od zadnje isplate proteklo je 43 dana i ako je Zakon o radu član 79. istog zakona i Kolektivni ugovor propisao da se plata isplaćuje jednom mjesečno za protekli mjesec i od jedne do druge isplate plate ne može proći više od 30 dana. Trenutno imamo situaciju da Vlada još nije donijela visinu osnovice za obračun plate za april i ako je svima poznato da je osnovica za 2020. planirana i kao takva ugrađena u budžet USK, kako za policijske službenike tako i za državne službenike i namještenike, što nas dovodi u situaciju da skoro dva mjeseca nećemo dobiti platu. Stalo se i sa isplatama i ostalih naknada koje nemaju karakter plate”, navodi predsjednik UO SP USK Mahmut Alagić.

Pozivamo Vladu USK-a i ministra MUP USK-a da odmah pozovu sindikat na pregovore o utvrđivanju elemenata Kolektivnog ugovora, a da kao izgovor ne uzimaju pandemiju koronavirusa iza koje se svi kriju i zbog koje nisu u zakonskom roku pokrenuli aktivnosti za zaključivanje Kolektivnog ugovora i ako su u više navrata pozivani na to i bili u obavezi da otpočnu pregovore sa sindikatom, napominju iz UO SP USK.

“Pozivamo ministra MUP-a USK da prestane s kršenjem stečenih prava u Kolektivnom ugovoru i samovoljom u postupanju, jer ćemo u protivnom poduzeti radikalne mjere koje zakon dozvoljava, od protesta, štrajka i podnošenja krivičnih prijava zbog nepoštivanja zakona i odredbi Kolektivnog ugovora. Svojim neogovornim postupcima prouzrokovat će stvaranje štete u milionskom iznosu po budžet USK, kao i direktne štete prema policijskim službenicima i državnim službenicima i namještenicima koji će otpočeti proces tužbi pred nadležnim sudom”, navode oni.

Morate znati da su uposlenici MUP-a svako iz svoje nadležnosti i prirode posla iznijeli i iznose veliki teret u vremenu proglašene elementarne nesreće, prourokovane pandemijom, često i bez osnovnih zaštitnih sredstava i zaštitne opreme, te da se suočavamo sa novim valom migranske krize na cijelom kantonu što pored pandemije zahtijeva maksimalan angažman policijskih službenika i ostalih uposlenika MUP-a, a s druge strane na svaki način se želi ovu populaciju dovesti na margine socijale i siromaštva, zaključak je UP SP USK.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se