18.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 15 Augusta, 2022

Sidnej pod vodom, naređena evakuacija: Stiže još divljeg vremena

IZVORavaz.ba

Nove naredbe za evakuaciju hiljada stanovnika Sidneja izdane su u ponedjeljak nakon što su obilne kiše poplavile nekoliko predgrađa najvećeg australskog grada. Lokalni dužnosnici upozorili su da se u idućih 12 sati očekuje još “divljeg vremena”.

Predviđa se da će intenzivan sistem niskog tlaka na istočnoj obali Australije donijeti još jake kiše u južnim regijama Novog Južnog Velsa, prenosi CNN.

Hitna situacija opasna po život
Kiša u nekim dijelovima države pada već mjesec dana, a još oko 100 milimetara moglo bi pasti u sljedeća 24 sata u širokom pojasu od Njukesla do južno od Sidneja, na udaljenosti većoj od 300 km, javlja lokalna meteorološka služba.

– Ako ste bili sigurni 2021., nemojte pretpostavljati da ćete biti sigurni večeras. Ovo je situacija koja se brzo razvija i mogli bismo svjedočiti poplavama u područjima koja ih nikad prije nisu doživjela – poručila je služba za hitne situacije.

Pozvali su ljude da ponovno razmotre o odgodi putovanja na odmor.

– Ovo je hitna situacija opasna po život – poručeno je građanima.

Rijeke teku vrlo brzo i vrlo opasno
Izdana su upozorenja zbog rizika od poplava duž rijeka Nepean i Havkensburi.

Jugozapad Sidneja našao se pod vodom, a meteorološki zavod predviđa da će razina vode u područjima Nort Ričmonda i Vindsora, sjeverozapadno od Sidneja, dosegnuti još veće razine nego u prethodne tri velike poplave u razdoblju od marta 2021.

– Nema prostora za zadržavanje vode u branama. Počinju se izlijevati. Rijeke teku vrlo brzo i vrlo opasno. A onda imamo opasnost od iznenadnih poplava, ovisno o tome gdje padaju kiše – kazala je povjerenica Državne služba za hitne slučajeve Karlin Jork (Carlene York).

Frustracije su osobito porasle na zapadu Sidneja gdje su kuće potpopljene po treći put ove godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se