11.6 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Si Đinping: Kina će pomoći BiH

IZVORavaz.ba

Predsjednik Kine Si Đinping odgovorio je na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića u kojem mu je zahvalio na pozitivnoj ocjeni kineskih napora i saradnje sa međunarodnom zajednicom u borbi protiv pandemije koronavirusa Covid-19.

– Trenutno se pandemija širi po cijelom svijetu dok broj novopotvrđenih slučajeva zaraze u BiH kontinuirano raste. Dozvolite mi da u ime kineske vlade i kineskog naroda izrazim duboko saosjećanje vlastima i narodima u BiH – napisao je Si Đinping.

Kako je dodao, čovječanstvo se zajedno suočava s izazovima sigurnosti javnog zdravstva, a kineska strana spremna je da jača saradnju u borbi protiv epidemije sa svim zemljama, uključujući BiH, pridržavajući se koncepta zajedničke budućnosti čovječanstva.

Kineska strana pružila je donaciju medicinskog materijala Vašoj cijenjenoj zemlji, otvorila prikladan kanal za BiH za komercijalnu nabavku sredstava u Kini te je spremna da nastavi pružati pomoć BiH u okviru svog kapaciteta, razmjenjuje iskustva i praksu u prevenciji, kontroli i dijagnozi, kao i tretmanu, te čvrsto podržava uložene napore vlasti i naroda BiH za borbu protiv epidemije – napisao je.

Podsjetio je da se ove godine obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i BiH te je izrazio uvjerenje da će tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje biti produbljeno kroz saradnju u borbi protiv epidemije.

– Pridajem veliku važnost razvoju odnosa između Kine i BiH i spreman sam da, zajedno s Vama, ulažem napore u neprekidno unapređenje bilateralnih odnosa, donoseći blagostanje dvjema zemljama i narodima – napisao je Si Đinping u pismu Džaferoviću.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe