16.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Šetnja pozitivno utječe na vaše tijelo

IZVORbody.ba

Pješačenje je najjednostavniji način treninga. Možete hodati bilo gdje, a pruža širok raspon pogodnosti.

Hodanje može utjecati na naše zdravlje, ali i fiziologiju. Šetnja pruža minimalni pritisak na zglobove i kosti za razliku od trčanja ili skakanja. Odlična je za ljude starije dobi, one koji imaju ozljede i oštećenja, ali i ljude koji se žele polako pokrenuti. Čestim hodanjem možete zategnuti i ojačati mišiće nogu, gluteusa i leđa.

Zašto je hodanje dobro za zdravlje?

Za vrijeme šetnje rade mišići cijeloga tijela te se tako pokreće cirkulacija, jača se srčani sistem te zdravlje kostiju, ali se smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa i tope se kilogrami. Učestalo hodanje smanjuje razinu lošega holesterola, tzv. LDL, a poboljšava raspoloženje i održava tjelesnu težinu. Šetnjom preko dana dobivamo potrebne doze vitamina D, a posljednje studije pokazuju kako je taj vitamin dobar u prevenciji osteoporoze, raka i visokoga krvnoga pritiska. S vremenom pojačavajte ritam i brzinu hodanja te će se mišići prije oblikovati, a time će se smanjiti šansa raznih oboljenja te ubrzati smanjenje težine. Šetanje opušta, pruža priliku da razmišljate o sasvim nebitnim sitnicama, ali i onim važnim, životnim stvarima.

Kako hodanje učiniti zabavnijim i efektivnijim

Muzika: Slušanje muzike za vrijeme šetnje zaista pomaže. Treneri preporučuju da izradite playlistu sa onoliko pjesama koliko želite da vaš trening šetnje traje. Tada nećete nervozno pogledavati na sat i računati koliko je sati, ali pripazite na to da u prometu ipak stišate muziku kako biste obratili pažnju na automobile i ljude.

Aplikacija koja prati kretanje: Aplikacija prati vaš razvoj i proces hoda te pokazuje broj pređenih kilometara. Kada pratite napredak to vam podiže želju i volju za boljim te jačim treningom.

Kratke šetnje nakon obroka: Hodanje nakon jela, barem 10-15 minuta može vam pomoći suzbiti dalli apetit i prejedanje. Na taj način možete smanjiti količinu triglicerida, odnosno masnih kiselina i ubrzati probavu.

Odaberite pravu opremu: Cipele, odnosno patike napravljene baš za hodanje pružaju udobnost, sigurnost i pravilnu izvedbu treninga.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe