Šetali su plažom pa pronašli divovsko čudovište : Noć prije bili su veliki valovi, to ju je valjda izbacilo iz mora

IZVORnoob.ba

Kad je vidjela tijelo divovske lignje na obali južnoafričke plaže, prvi instinkt Adéle Grosse bio je spasiti joj život.

-U početku sam je samo željela vratiti u ocean- rekla je za Live Science žena iz Cape Towna koja je na jugozapadu Južne Afrike 7. juna pronašla divovsku lignju.

-Ipak, pri pomnijem promatranju moglo se vidjeti da je mrtva- dodala je.

Pronalasci divovske lignje (Architeuthis dux) – mesožderke s najvećim očima u životinjskom svijetu, promjera čak 30 centimetara, rijetki su i obično se događaju samo jednom u nekoliko godina, rekao je Michael Vecchione, zoolog beskralježnjaka u Nacionalnom muzeju prirodne historije Smithsoniana u Washingtonu.

For those who wondered what happened with the giant squid. It is now at the IZIKO museum.

Posted by Adéle Grosse on Tuesday, June 9, 2020

Grosse je rekla da je zajedno sa suprugom pronašla ostatke divovske lignje tokom jutarnje šetnje plažom Golden Mile u Britannia Bayu. “Iskreno, izgledala je kao veličanstvena prahistorijska životinja”, kaže.

Nije bilo ozljeda ni ugriza
Nije jasno kako je uginula, ali Grosse ističe kako su noć prije bili veliki valovi i misli da su oni izbacili ovu prelijepu lignju na plažu.

– Tražili smo tragove ugriza ili ozljede i stvarno nismo mogli ništa pronaći- rekla je Grosse.

Nakon što je je objavila nekoliko slika na društvenim mrežama, Grosse se uspjela povezati s Wayneom Florenceom, kustosom morskih beskralješnjaka u muzejima Iziko u Južnoj Africi. Florence i njegov tim uzeli su lignju i spremili je u zamrzivač gdje će biti do temeljitog proučavanja DNK i anatomije nakon završetka mjera izolacije zbog epidemije COVIDA-19, navodi se u izjavi muzeja.

Lignja je vjerovatno bila dugačka četiri metra i težila je više od 330 kilograma, procijenila je Grosse.

Ipak, prema dosadašnjim istraživanjima, to je zapravo relativno mali primjerak jer ženka divovske lignje može biti dugačka i do šest metara.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe