19.1 C
Bihać
Srijeda, 28 Septembra, 2022

Šesti Rotary kanjon: Unski kanjon turistička atrakcija Evrope

Više od 650 pješaka i biciklista iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke učestvovalo je danas u Šestom rotary kanjonu od Bihaća do Bosanske Krupe…

Više od 650 pješaka i biciklista iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Njemačke učestvovalo je danas u Šestom rotary kanjonu od Bihaća do Bosanske Krupe, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj ove manifestacije koju organizira Rotary klub Bihaća jeste promocija prirodnih ljepota Unsko-sanskog kantona, ali i ukazivanje na nužnost završetka magistralne ceste Bihać – Bosanska Krupa, a koja se gradi duže od 20 godina.

“Da se završi da ne bude priča koja se obećava, pred svake izbore se napravi kilometar te ceste. Da se ova ljepotica Una i ovaj krajolik oslobodi od vozila i sutra postane park prirode. Mi moramo prirodu čuvati budućim generacijama, i zato je cilj ove manifestacije osvještenje ljudi i onih koji obnašaju vlast ali i ostalih građana“, kaže Edin Ibrahimpašić, predsjednik Rotary kluba Bihać.

Osim “rotarijanaca“ danas su u ljepotama netaknute prirode Unskog kanjona uživali i rekreativci.

“Tradicionalno posjećujem ovu manifestaciju jedva smo dočekali, nakon dvije godine pauze zbog korone. Volim prirodu i ovdje sam sa porodicom, prijateljima i kumovima“, kaže Erdan iz Bihaća.

Bosnu i Hercegovinu zbog Unskog kanjona posjetili su i mnogi stranci, a među njima ih je dosta bilo iz Njemačke.

“Ja sam došao na Rotary kanjon avionom iz Kelna do Banje Luke, potom autom do Bihaća, i ne žalim se. Dolazio sam ovdje nakon rata, dovozio pomoć. Poznajem ovu regiju, lijepo je doći i šetati kraj Une. Autom nikada ne možemo uživati u ljepoti, ali zato na biciklu ili pješice je zaista užitak“ , kaže Jochim iz Kelna iz Njemačke.

Interes za ovogodišnji Rotary kanjon je bio veći od očekivanog, zbog čega organizatori poručuju da su oni koji su željeli, a nisu mogli učestvovati, sljedeće godine itekako dobrodošli.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se