Četvrtak, 24 Jula, 2025

Šest najzdravijih sjemenki koje trebate jesti

Osim što poboljšavaju rad probave, čuvaju zdravlje srca

IZVORAvaz.ba

Iako postoje milionima godina, tek u posljednje vrijeme sjemenke dobivaju zasluženu pažnju u svijetu prehrane. Ove nutritivne bombe sadrže visoke količine vlakana, zdravih masnoća, vitamina, minerala i biljnih proteina.

Osim što poboljšavaju rad probave, čuvaju zdravlje srca i regulišu nivo šećera u krvi, sjemenke su i odličan saveznik u borbi protiv upala zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama. Izdvajamo šest najzdravijih vrsta sjemenki koje biste svakako trebali uključiti u svakodnevnu ishranu.

Chia sjemenke

Dvije kašike chia sjemenki sadrže čak 9 grama vlakana i 4 grama proteina, a uz to obiluju željezom, magnezijem, fosforom i cinkom.

Biljni su izvor omega-3 masnih kiselina i dokazano pomažu u snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2. Najbolje ih je dodavati u smoothieje, zobene kaše ili pripremiti chia puding.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke su bogate vlaknima (4 g po dvije kašike) i omega-3 masnim kiselinama. Poboljšavaju probavu, diversificiraju crijevni mikrobiom i smanjuju nagle skokove šećera u krvi nakon obroka.

Osim toga, obiluju manganom, bakrom i magnezijem. Možete ih dodavati u peciva, smjese za ćufte, smoothieje i zobene kaše.

Sjemenke konoplje

Iako potječu od biljke kanabis, sjemenke konoplje ne sadrže psihoaktivne supstance. Tri kašike sadrže 10 grama kompletnih proteina te značajne količine mangana, magnezija i tiamina. Imaju optimalan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1), što je ključno za prevenciju upala i bolesti srca. Najbolje ih je dodati u jogurt ili smoothieje.

Kvinoja

Kvinoja je bogata proteinima (8 g po šolji kuhane kvinoje) i ne sadrži gluten, što je čini sigurnim izborom za osobe s celijakijom. Također, pomaže u regulaciji holesterola, triglicerida i nivoa inzulina, što je čini odličnom za zdravlje srca. Koristite je kao osnovu za salate, punjene paprike ili kao zamjenu za rižu.

Sjemenke susama

Sjemenke sezama sadrže vitamine B1, B3 i B6, a bogate su i lignanima koji djeluju protuupalno. Zbog visoke nutritivne vrijednosti, preporučuje se njihovo konzumiranje u obliku tahinija ili kao dodatak raznim jelima, poput salata i peciva.

Sjemenke bundeve

Porcija od 30 grama bundeva sjemenki donosi 8 grama proteina i čak 40% dnevne potrebe za magnezijem.

Osim toga, bogate su cinkom, fosforom, kalijem i selenom. Dodajte ih u salate, supe, jogurte ili ih koristite kao osnovu za domaće energetske pločice.

Bez obzira na to koju vrstu odaberete, uključivanje ovih sjemenki u svakodnevnu ishranu donosi brojne koristi za zdravlje.

Bilo da ih koristite kao dodatak obrocima ili kao međuobrok, vaše tijelo će vam biti zahvalno.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE