36.8 C
Bihać
Četvrtak, 18 Augusta, 2022

Servisne informacije, petak, 10. decembar 2021. godine

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do jednosatnih prekida u isporuci električne energije u poslovnoj jedinici Velika Kladuša:

  • Od 10:00 do 11:00h trafo-područje Zagrad,
  • Od 11:00 do 12:00h trafo-područje Purići,
  • Od 12:30 do 13:30h trafo-područje Omeragići,
  • Od 14:00 do 15:00h trafo-područje Johovica.

Na ostalom području općine, elektrosnabdijevanje je uredno.

– 45 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja.  Dežurni doktori bili su Ševal Mešanović i Mustafa Hodžić koji su na dalje liječenje uputili tri pacijenta.

–  Covid ambulanti Doma zdravlja javilo se 12 pacijenata. Stanje jednog pacijenta zahtijevalo je upućivanje na dalje liječenje.

– U biltenu Policijske stanice u protekla 24h zavedena su dva krivična djela i jedna saobraćajna nezgoda u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. Javni red i mir nije narušavan.

– Prema riječima dežurnog vatrogasca Grahovića, iza vatrogasaca mirna su protekla 24h.

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu, saznajemo u JKUP „Komunalije“.

– Prema informaciji iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom, također, je stabilno.

– JKP „Vodovod i Kanalizacija“ Velika Kladuša savjetuje svojim korisnicima da za vrijeme niskih temperatura zaštite vodovodne instalacije. Podsjećaju vlasnike privatnih objekata i upravitelje u stambeno poslovnim objektima, da su dužni u zimskim uslovima zaštititi od smrzavanja vodovodnu instalaciju, vodomjer i ostale uređaje koje se nalaze u vodomjernom oknu. Sklonište za vodomjer, šaht, možete zaštiti upotrebom izolacijskog materijala, poput stiropora, stirodura ili pvc filca. Za zaštitu vodomjernog okna nije preporučljivo upotrijebiti razne krpene vreće, kamenu vunu, piljevinu ili drugi upijajući materijal. Za eventualno smrzavanje i pucanje vodomjera odgovoran je svaki vlasnik stambenog ili poslovnog objekta, pa tako isti snosi troškove postavljanja novog vodomjera. U slučaju kvara na vodovodnoj mreži ili vodomjeru, potrošači mogu prijaviti kvar Službi za kvarove na broj 066-410-087 i poslije radnog vremena dežurnom u telemetrijskom centru u Trnovima na broj 066-004-493.

– Na inicijativu Udruženja poginulih i nestalih pripadnika Narodne odbrane danas će, s početkom u 10.00h, na mezarju Dubrave biti upriličeno polaganje vijenaca. Pozvani su građani da prisustvuju ovom veoma značajnom događaju za Udruženje, te da se pridržavaju higijensko – epidemioloških uputa.

– Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, dan koji slavi donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948) proglašene od strane Ujedinjenih nacija.

Ovog ključnog datuma u modernoj istoriji, nacije svijeta su se okupile da pokušaju jednom zauvijek zakopati posljedice genocida koji se pokrenuo tokom Drugog svjetskog rata.

Donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima je jedno od prvih značajnih dostignuća Ujedinjenih nacija i obezbijedilo je osnovnu filozofiju za mnoge pravno obavezujuće međunarodne dokumente koji su uslijedili.

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“, određuje prvi član deklaracije.

Nije bila pravno obavezujuća, već više dio međunarodnog običajnog prava, sve do Međunarodne konferencije UN o ljudskim pravima 1968. godine kada je odlučeno da deklaracija predstavlja obavezu za sve članice međunarodne zajednice.

Ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba, koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedjeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, jezik, ili bilo koji drugi status.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 10. decembar:

Prema prikupljenim podacima, jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na putnim pravcima: Glamoč-Mlinište, Bosansko Grahovo-Drvar i Posušje-Jablanica (Blidinje) pada snijeg umjerenog inteziteta i zadržava se na kolovozu. Ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu ima i u višim planinskim predjelima istočne Bosne. Na putnom pravcu Livno-Šuica upozoravamo na česte izlaske divljih konja na cestu.

Magla smanjuje vidljivost na planinskim prevojima Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), kao i na dionicama dolinom rijeke Bosne. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Gužve, zasad, nisu primjetne na graničnom prelazu Velika Kladuša.

– Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati kiša uglavnom na području Hercegovine i jugozapada Bosne, a na planinama snijeg. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno može padati slab snijeg ili kiša. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 9°C.

– Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Osjet hladnoće, usljed većeg sadržaja vlage u zraku, biće izraženiji, stoga je poželjno posvetiti pažnju odijevanju, te reducirati boravak na otvorenom. Kao rezultat nešto stabilnijih vremenskih prilka, opća slika djelimično će se popraviti u drugom dijelu dana. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se postepeno umanjiti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se