Senzacionalna najava iz Lozane: Sarajevo ponovo domaćin Zimskih olimpijskih igara?

IZVORavaz.ba

Tri grada izrazila su želju da organiziraju Zimske olimpijske igre 2030. godine, saopćio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), prenosi AFP.

Oktavijan Morariju (Octavian Morariu), šef Evaluacijske komisije MOK-a, potvrdio je da su Solt Lejk Siti (Sjedinjenie Američke Države), Saporo (Japan) i Barcelona (Španija) zvanično objavili interes za domaćina Igara.

Dva od tri potencijalan organizatora već su ugostili ZOI, Solt Lejk 2002. i Saporo 1972. godine. Barcelona je bila domaćin Ljetnih igara 1992., a ZOI bi ovaj put organizirala u saradnji sa Andorom, gdje bi se održala takmičenja u skijanju.

Ono što je nama posebno zanimljivo, a što je objavila agencija AFP, pozivajući se na svoje izvore, jeste informacija da bi takmičenja u skijaškim skokovima, u slučaju da organizaciju ZOI-ja dobije Barcelona, bila organizirana u Sarajevu!

Time bi se najveća svjetsko sportsko takmičenje vratilo u glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je još 1984. bio organizator do tada najuspješnijih Zimskih igara.

Prema nedavno uvedenim pravilima MOK-a, gradovi domaćini imaju veću fleksibilnost u organizaciji Igara i imaju podršku u tome da koriste postojeću infrastrukturu, kako bi smanjili troškove.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe