36.8 C
Bihać
Četvrtak, 18 Augusta, 2022

Šemsudin Dedić: Poljoprivrednicma je danas isplaćeno osam miliona KM

Dedić je kazao da su izmjenama i dopunama pravilnika ukinuli određena ograničenja u proizvodnji. Svi rokovi koji su bili propisani pravilima prolongirani su do kraja aprila, te dali mogućnost svim onima koji do sada nisu upisani u registar da to i učine.

“Naša najznačajnija aktivost je podrška proljetnoj sjetvi. Javni poziv je u toku, a za ovu namjenu izdvojilo smo 9,5 miliona KM. Danas možemo govoriti o preliminiranim rezultatima ove mjere jer prema raspoloživim podacima umjesto 2.000 korisnika, taj broj će iznosiiti oko 17.000 poljoprivrednih proizvođača”, kazao je Dedić.

Uporedno s tim tu je i program jesenske sjetve koji će značajno biti efikasniji i bolji nego ranijih godina.

“Danas smo izvršili isplatu s federalnog nivoa za sve poljoprivredne proizvođače, isplaćeno osam miliona KM za 3.500 poljoprivrednih proizvođača. U narednim danima vršit ćemo nastavak isplata nastava kako bi korisnici bili sigurni da će imati sredstva u vrijeme proljetne sjetve”, kazao je.

Dedić je dodao da je prošle sedmice ministarstvo s Razvojnom bankom potpisalo ugovore i stavilo na raspolaganju poljoprivrednicima povoljnu kreditnu liniju za sve one koji žele povećati stočni fond i potrebnu mehanizaciju za bavljenje poljoprivredom.

Osim toga na zahtjev ministarstva, Federalni štab civilne zaštite izmijenio je naredbu tako da je omogućeno poljoprivrednicima da nemaju ograničeno kretanje u vrijeme sjetve, čak i onima iznad 65 godina.

“Na sutrašnjoj sjendici Vlade usvojit ćemo rebelans budžeta. Pored potrebe da smanjimo sve rashode u budžetu mi ćemo u sektru poljoprivrede zadržati budžet kako je usvojen na početku godine i poljoprivrednici mogu očekivati podršku za sve one mjere koje su očekivali”, rekao je Dedić.

Kazao je i kako BiH mora nastaviti a povećanjem obima poljoprivredne proizvodnje i proizvodnjom hrane jer samo tako možemo biti neovisni od uvoza.

“Niz godina smo slušali kritike zašto toliko novca izdvajamo za podršku u oblasti mljekarstva, danas slobodno možemo reći da i kada bismo zatvorili granice, mlijeka i mliječnih proizvoda ne bi falilo. Isto tako moramo obratiti pažnju i za ostale grane poljoprivrede”, rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Izvor: klix.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se