28.3 C
Bihać
Subota, 21 Maja, 2022

Selo gori a baba se češlja: Trebaju li nam sjednice Skupštine USK?!

Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona održana je danas u Bihaću. Bolje da nije.

Unsko-sanski kanton možda se suočava sa najvećim problemima od rata pa do danas. Ulice su nam pune migranata koji svakodnevno stvaraju nove probleme  našoj sredini, koronavirus svakodnevno odnosi mlade živote.

Rad našeg zdravstva ogleda se u svakodnevnom iznošenju brojeva zaraženih i umrlih.Ništa drugo. A danas, spektakl.

Danas je Skupština USK zasjedala nakon više od dva mjeseca. Koštaće nas.

Na današnjoj sjednici usvojeno je nekoliko Zakona koji nemaju nikakve veze sa poboljšanjem stanja običnih ljudi. Vlast je uoči izbora (ako to još ikog osim današnjih načelnika i vijećnika) interesuje, putem kantonalnih zastupnika uspjela kako kažu većinom donijeti ili usvojiti Zakon o turizmu u septembru kad turističke sezone nema na Hvaru ili Braču, a posebno ne u Bihaću.

Vlast se pohvalila i Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o sudskim i administrativnim taksama, koji ama baš nikakve veze sa stanjem u današnjem društvu nemaju.

Pozivamo kantonalne zastupnike da obrazlože sta će običnom čovjeku, Krajišniku, donijeti izmjene istog Zakona.

Niti Zakonom o izmjenama Zakona o porezu na promet, kao ni prethodno navedenim zakonima nisu, a niti hoće biti rješavana goruća pitanja Unsko-sanskog kantona. U vremenu kada se svi borimo sa Covidom ili migrantskom krizom, za koje “velike krize” uzimamo kredite i zajmove od Međunarodnog monetarnog fonda, naša vlast se grčevito izborila za Zakon o turizmu, izmjenila zakon o sudskim i administrativnim taksama, kao i o porezu na promet nekretnina. Nije žalosno, nego duhovito jer se ovi zakoni ne mogu dovesti u vezu sa gorućim pitanjima i problemima naših građana. Zabrinutost je veća ukoliko se u obzir uzme hvalospjev ovim “uspjehom”, a zakoni su doneseni u formi nacrta. Blago se vlastima, a teško se građanima.

Da se podsjetimo, mi i vi, da je u 65 dana održana jedna sjednica, a to je naš kanton koštalo cca 200.000 KM koje su izdvojene za njihove naknade.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se