Selmo i migranti

IZVORavaz.ba

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, posjetio je jučer migrantsko naselje „Lipa“ kod Bihaća. Napokon! Fensi Cikotić, kojem su migrantska kriza i deportacija ranije zvučali kao “seksi ideja”, konačno se na licu mjesta uvjerio šta se dešava u Unsko-sanskom kantonu i zbog čega građani Bihaća i tamošnje vlast godinama apeliraju i traže pomoć države.

Uprljao je Cikotić jučer čizme i konačno valjda shvatio na šta pojedini državnici i mediji godinama upozoravaju. Migrantska kriza je izmakla kontroli, bez deportacija i jačanja kapaciteta Granične policije, teško da se može naći izlaz iz ćorsokaka u koji su nas doveli isti oni koji su do jučer tvrdili da imaju i drže sve pod kontrolom.

A da nema nikakve kontrole niti jasne koordinacije i da Cikotić smušeno i amaterski vlada situacijom, govori podatak da je samo prošle sedmice tri puta mijenjao destinaciju i lokaciju gdje će smjestiti migrante.

Ali, kada je voda došla do grla, a ideja o deportaciji više nije ni seksi, ni fensi, Cikotić se ukazao u Bihaću.

Miralem Aščić

Dan prije međunarodni zvaničnici i ambasadori očitali su mu bukvicu. U prijevodu, šef Delegacije EU u BiH natjerao je Cikotića da reagira. Do tada je iz tople i udobne fotelje u Sarajevu slao saopćenja, zbog čega je dobio naziv pismopisac.

Bradina, “Lipa”, “Bira”, pa opet “Lipa”. Tako je Cikotić prije nekoliko dana tražio rješenja za migrante. Lutao i lupao. Uz sve to, dobivao je pomoć iz Centrale SDA. Iste one koja je Bakirovog fikusa u Predsjedništvu BiH Šefika Džaferovića i pogubljenog Cikotića poslala u Islamsku Republiku Pakistan.

Imamo sporazum o readmisiji, uzvikivao je Džaferović u oktobru prošle godine. Sve je manje migranata, pisali su mediji pod kontrolom ove stranke. Niti je sporazum zaživio, niti je u BiH manje migranata. Naprotiv. I sve je više problema. Ne vide to samo oni koji su plan o deportaciji u startu ocijenili lošem.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe