16.2 C
Bihać
Petak, 30 Septembra, 2022

Sedić: “Uslovi u kojima trenutno radi preko 250 uposlenih opasni po njihov život i zdravlje”

Vijećnici Gradskog vijeća Bihać posjetili su jučer Dom zdravlja Bihać. Povod posjete bila je činjenica da je prošlo mjesec dana od druge, a četiri mjeseca od prve tematske sjednice koju je Gradsko vijeće održalo na temu Doma zdravlja Bihać, prošlo je i već pola godine od zemljotresa u kojem je stradala zgrada Doma zdravlja Bihać a stvari se po tom pitanju nisu znatno pomjerile s mrtve tačke.

Tom prilikom vijećnici su iznijeli niz kritika na sporost Vlade Unsko-sanskog kantona kada je u pitanju poduzimanje nužnih koraka ka izgradnji nove zgrade doma zdravlja, ali prevashodno kada je upitanju organizacija primarne zdravstvene zaštite građana Bihaća jer činjenica je da će se nova zgrada, čak i kada budu osigurana sva potrebna sredstva, graditi nekoliko godina.

Uslijedila je ekspresna reakcija novog ministra zdravstva, rada i socijalne politike putem RTVUSK, koji je brže bolje lopticu prebacio nazad Gradskom vijeću kazavši kako im je uputio dopis sa molbom da Gradsko vijeće Dom zdravlja oslobodi plaćanja dadžbina vezanih za potrebne građevinske dozvole.

Laički posmatrano, Vladi USK-a koja je osnivač te ustanove i koja ima direktne nadležnosti i odgovornosti nad tim problemom trebalo je punih 6 mjeseci da uputi takav jedan dopis, dok se ministar u svojoj reakciji gotovo nikako nije osvrnuo na gorući problem trenutnih uvjeta rada medicinskih radnika i organizacije zdravstvene zaštite u rizičnom objektu i kontejnerima.

Nakon posjete Domu zdravlja na tu problematiku osvrnuo se vijećnik u Gradskom vijeću Elvedin Sedić, koji je prije dvije godine kratko vrijeme obnašao funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a, te od svoje smjene konstantno ukazuje na probleme u fukcionisanju zdravstva na području USK-a, koji su kulminirali stradanjem zgrade Doma zdravlja Bihać u zemjotresu.

„Zdravstveni sistem godinama je u nezavidnom položaju, čemu građani koji koriste zdravstvene usluge svakodnevno svjedoče. Posljedice potresa i neupotrebljivost zgrade Doma zdravlja Bihać, pokazale su ono što građani godinama već znaju, a to je da zdravstveni sektor odavno zahtjeva korijenite promjene. Jučer smo se još jednom uvjerili da su uslovi u kojima trenutno radi cca. 260 uposlenih i u kojima oko 60.000 bišćanki i bišćana ostvaruje pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu opasni po njihov život i zdravlje. Ovo je pokazao i elaborata firme koja je radila analizu upotrebljivosti i seizmičkog utjecaja na građevinsku konstrukciju Doma zdravlja. Da bi se dvasprata Doma zdravlja koristila u stanju u kakvom jesu, neophodno je poduzeti određene radnje, osigurati sigurne koridore, odstraniti materijale i dijelove koji bi eventulanim novim potresom mogli ugroziti život i zdravlje, kako korisnika, tako i uposlenika Doma zdravlja. Ništa konkretno po tom pitanju još uvijek nije poduzeto“, napisao je Sedić na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Iako djeluje kao politikanstvo, vijećnici Gradskog vijeća Bihać, koje nema nikakve nadležnosti nad zdravstvom, održali su već dvije tematske sjednice i pokazali prličnu dozu jedinstva bez obzira na političku pripadnost, te putem predstavnika u Vladi BiH osigurali određena sredstva za novu zgradu Doma zdravlja, dok s druge strane Vlada USK-a i Skupština USK-a kao osnivači Doma zdrava Bihać još uvijek nisu zasijedali, ni donijeli niti jednu konkretnu odluku po tom pitanju.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se