11 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Sedam stvari o kojima nikada ne biste trebali raspravljati s roditeljima

Postoje, međutim, situacije kada njihovo učestvovanje komplicira stvari, umjesto da vam pomaže. Ako su njihova očekivanja invazivna, čak i ako su dobronamjerna, u redu je podvući crtu.

Čak i u odnosu s vlastitim roditeljima, dobro je imati zdrave granice, a Bright Side je izdvojio neke teme o kojima nikada ne biste trebali razgovarati s roditeljima.

1. Kako odgajati svoju djecu

Biti roditelj ponekad izgleda kao da živite u haosu kojem se ne nazire kraj, tako da iskusni baka i djed ponekad mogu biti spas. Ali ponekad bake i djedovi mogu ometati vaš roditeljski stil i aktivno se truditi poništiti sve ono što ste toliko naporno stvarali. Slušanje kritika je također frustrirajuće. Stilovi odgoja djece mijenjaju se iz generacije u generaciju pa bi vam njihove ideje mogle biti zastarjele ili čak kontraproduktivne.

Ako ih želite pitati za roditeljski savjet, učinite to. U suprotnom, zanemarite neželjene prijedloge.

2. Problemi vašeg partnera

Bilo da se radi o trenutnim poteškoćama na poslu, zdravstvenim poteškoćama ili neobičnim karakternim crtama vašeg partnera, bolje je da ih ne komentirate s roditeljima. O tim je stvarima najbolje razgovarati s partnerom, bez prisustva roditelja.

Prekomjerno dijeljenje detalja o životu vašeg partnera može se smatrati kršenjem njihove privatnosti. Možda ne žele da se detalji o njima dijele s vašom obitelji i bolje je da ne iznevjere njihovo povjerenje.

3. Vaši odnosi s ostalim članovima porodice

Roditelji ne trebaju nadzirati i znati sve detalje vaših odnosa s drugim članovima porodice, pogotovo ako među vama postoje nesuglasice. Vaš odnos s rodbinom može funkcionirati isključivo pod vašim uvjetima, umjesto da ga nadgledaju roditelji.

4. O stvarima o kojima nećete poslušati njihove savjete

Odlučili ste napraviti po svome? Nemojte im to reći. Roditelj se može osjećati odbačeno ako shvati da njegovo dijete nije uopće uzelo u obzir njegov savjet, nego je napravilo potpuno suprotno.

5. Vaš životni stil

Postoje neki aspekti vašeg života na koje ne želite skrenuti pažnju roditelja. Možda prakticirate nezdravu prehranu ili imate nezdrav raspored spavanja ili niz romantičnih promašaja. Možda ste ljubitelj opasnih sportova te je za vas to samo rutina i hobi, ali za vaše roditelje to se može činiti nepromišljenim i opasnim ponašanjem, prenosi Index.

6. Njihove roditeljske pogreške

Niko nije savršen i vaši roditelji su vjerovatno učinili nešto što vas je povrijedilo u djetinjstvu. Trauma iz djetinjstva može imati velik uticaj na vaš život, ali ne biste trebali to stalno isticati pred roditeljima. Umjesto toga, pohvalite ih za pozitivne stvari koje su učinili i recite im da to cijenite.

7. Konflikti u vašim vezama

Svi se parovi ponekad posvađaju i to je normalno. Međutim, nije pametno odmah trčati i žaliti se roditeljima na to kako je vaš partner pogriješio. Danas se možda svađate, sutra ćete se pomiriti i nastaviti dalje, dok vaši roditelji vjerovatno neće tako lako oprostiti onome ko vas je povrijedio. Manja svađa može pokvariti imidž koji vaš partner ima u njihovim očima zauvijek. Roditelji su zaštitnički nastrojeni, zato ih nemojte uključivati u prolazne probleme s partnerom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe